yle.fi


Kaksi lastenohjelmaa: Sointulan väki ja Filopat & Patafil

Julkaistu: 09.01.2008 - 60-luvun lapsonen

Hei!
Muistan lapsuudestani, 1960-luvulta hatarasti kaksi lastenohjelmaa, joiden nimeä en muista yhtään. Ensimmäinen niistä tuli joko sunnutai- tai lauantaiaamuisin varhain. Siinä seikkailivat jotkut "avaruushiiret" tai vastaavat. Muistan vain, että kutsuimme niitä "Piipittäjiksi" ja että katselin niitä aina isäni kanssa viikonloppuaamuina varhain, kun äiti teki keittiössä omia töitään. Mikähän ohjelma se on ollut, vai olenko kuvitellut koko jutun.
Toinen mieltäni askarruttava ohjelma lienee tullut edellistä myöhemmin. Se oli lyhyt pantomiimi-tyyppinen ohjelma, jossa kaksi puista sätkyukkoa touhuilivat aina jotakin. Toinen taisi olla fiksumpi kuin toinen. Niillä oli ohuet puiset raajat ja pallopäät. Niiden askeleet taisivat vielä kaikua kuin steppaajilla ikään. Apua kuinka vähän siitäkin muistan, mutta olisikohan näillä tiedoilla mahdollista selvittää mitä ohjelmaa tarkoitan?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei 60-luvun lapsonen,
kylläpäs onnistuitkin juoksuttamaan minua 60-luvun ohjelmatietojen parissa!
Mietin koko ajan, että muistossasi on jotain väärin, koska 1960-luvulla ei viikonloppuisin tullut aamuohjelmia. Lauantaiohjelmat alkoivat iltapäivällä, ja sunnuntaisin ennen jumalanpalvelusta tuli vain viritysmusiikkia.
Oikea ohjelma löytyi vuosilta 1971-72: sen nimi on Sointulan väki (The Clangers), joka onkin pikkuisen kulttisarjan maineessa. Oliver Postgaten ja Peter Firminin savianimaatiosarja kertoi avaruushiiristä, jotka elivät unelmien yhteiskunnassa omalla pikku planeetallaan. Sarja on julkaistu kotimaassaan Iso-Britanniassa dvd:nä ja sen musiikista ja äänitehosteista on julkaistu cd. Sarjalle on tehty pieni kunnianosoitus jopa ensimmäisessä Lara Croft -elokuvassa vuonna 2001.
Olet siis nauttinut sunnuntaiaamun "piipertäjistä" isäsi kanssa paljon myöhemmin kuin muistitkaan! Tuolla sarjan alkuperäisnimellä löydät animaatiosta runsaasti tietoa ja näytteitä netistä.
Pantomiimi-tyyppinen ohjelma, jossa pallopäiset sätkyukot touhuilivat on itäsaksalaisen Günter Raetzin klassikkosarja Filopat & Patafil. Filopat oli se lyhyt rautalankaukkeli ja Patafil pitkä. Sarjaa esitettiin YLEssä 44 jaksoa; ensimmäiset 13 jaksoa esitettiin 30.12.1966 - 30.12.1967. Lopput 31 jaksoa esitettiin pariin kolmeen kertaan vuosien 1969 - 1977 aikana, joten aika iso liuta lapsia näitä on tuijotellut. Ainoastaan vuosina 1973 ja 1974 Filopat ja Patafil olivat tauolla kymmenen vuoden aikana.
Filopat ja Patafil on esimerkki television roolista yhteisten kokemusten tarjoajana: netistä voi lukea sarjasta haltioituneita muisteluja italiaksi, puolaksi, saksaksi, englanniksi, ranskaksi, venäjäksi, suomeksi...
Myös kuvamateriaalia ja animaationäytteitä löytyy kiitettävästi, ja niistä veikeät hahmot tunnistaa jokainen 1960-luvun lapsi, vaikkei noita nimiä muistaisikaan. Patafil-leikkeihin ei aikoinaan tarvittu kuin rikkinäinen pingispallo ja piippurassi!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!