yle.fi


Kaksi sarjaa kateissa: Rikospaikalla

Julkaistu: 15.09.2008 - Saksalaisdekkarien ystävä

Kaksi tv-sarjaa on jäänyt tuonne muistin perukoille mietityttämään. Ensimmäinen oli joku nuorille suunnattu tieteissarja. Se taisi tulla ehkä joskus 80-luvun lopulla. Päähenkilö oli poika, jonka huone muuttui avaruusalukseksi. Tätä avaruusalusta hän ohjasi pöytälampullaan.

Toinen on vuosituhannen vaihteen tuntumassa esitetty saksalainen rikossarja, jonka poliiseina häärivät herrat Batic ja Leitmayer. Mukana oli kolmaskin, mutta hänen nimensä ei tule mieleen.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei.
Tuota nuorten tieteissarjaa olen nyt kysellyt sieltä sun täältä, mutta kukaan ei tunnut noilla vihjeillä keksivän, mitä voisit tarkoittaa. Olikohan sarja kotimainen vai ulkomainen?
Saksalaispoliisit kyllä ovat tuttuja: komissaario Batickia esitti Miroslav Nemec, Franz Leitmayria Udo Wachtweitl. Se kolmas oli ylikomisario Max Ballauf, näyttelijänä Klaus J. Behrendt.
Sarja on klassinen saksalainen "krimi" Rikospaikalla (Tatort), jota on tehty vaihtuvilla hahmoilla aina vuodesta 1970 lähtien. Esimerkiksi Götz Georgen esittämä Horst Schimanski seikkaili Rikospaikalla-sarjassa 1990-luvulla, ennen kuin sai oman nimikkosarjansa.
Müncheniläinen Ivo Batic tuli sarjaan vuonna 1988, Leitmayr hänen kaverikseen vuonna 1991, ja Saksassa he esiintyvät sarjassa yhä.
Suomessa Batic ja Leitmayr seikkailivat viimeksi vuonna 2001 YLE TV2:lla.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!