yle.fi


Kauppamatkustajan kuolema 1961

Julkaistu: 02.07.2008 - JS

Hei!
Onko totta, että TV-teatterilla on tallessa 1960-luvun näytelmä "Kauppamatkustajan kuolema", jossa Tauno Palo esitti pääosaa? Jos on, se on todellinen helmi.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei JS.
YLEn Suomen Television versio Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolemasta on todellakin tallella ja siitä nähtiin pätkä myös Muistikuvaputken viimeisessä, tv-draamoja käsittelevässä jaksossa.
Näytelmä tuli alunperin 5. toukokuuta 1961 ja on pienoinen ihme, että se on tallennettu ja säästetty tuolloin, kun nauhamateriaali oli hyvin kallisarvoista ja nauhat yleensä uusiokäytettiin moneen kertaan.
Näytelmän on ohjannut ja dramatisoinut Seppo Wallin ja sen musiikin on säveltänyt Jorma Panula. Pääosassa Willy Lomanina nähdään charmikas Tauno Palo parhaimmillaan. Muissa rooleissa esiintyvät mm. Kaisu Leppänen, Martti Romppanen, Ville-Veikko Salminen, Seppo Kolehmainen, Marita Nordberg ja Esko Salminen.
Kauppamatkustajan kuolema oli tarkoitus uusia YLE Teemalla tämän vuoden kesäkuussa Tauno Palon 100-vuotisjuhlan kunniaksi, mutta Arthur Millerin näytelmien oikeuksia valvova agentuuritoimisto ei antanut näytelmän tv-uusinnalle esityslupaa käynnissä olevien elokuvahankkeiden vuoksi.
Minulla on ollut ilo katsoa tuo arkiston aarre ja voin kertoa että se on hurmaava ja vaikuttava tulkinta. Toivottavasti Millerin esitysoikeuksia valvova taho antaa esitysluvan pian, jotta mahdollisimman moni muukin pääsisi nauttimaan Suomen televisiohistorian harvinaisesta helmestä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!