yle.fi


Kennedyn murha ja Goldfinger

Julkaistu: 14.11.2008 - Olavi Stenholm

Muistan lapsuudessani katsoneeni televisiouutisten jälkeistä elokuvaa
Mutta samana päivänä murhattiin Yhdysvaltain presidentti J.F Kennedy ja elokuva keskeytettiin uutissähkeisiin ja hartaaseen musiikkiin.
Oliko kyseessä James Bond elokuva Goldfinger? Muistan, että roistot olivat aika kaamean näköisiä.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Olavi.
Presidentti John F. Kennedyn murha, kuten monet muutkin traagiset maailmantapahtumat ovat aina aiheuttaneet viime hetken muutoksia radion ja television ohjelmistoon ja lehtien uutisivujen taittoon. Monesti noihin kokemuksiin liittyy myös hyvin hämärtyneitä muistikuvia, jopa urbaanilegendoja.
Presidentti Kennedy ammuttiin Texasissa Dallasissa 22. marraskuuta 1963 klo 12:30 eli Suomessa kello oli tuolloin 20:30. Valkoisen talon lehdistösihteeri antoi kuolemasta virallisen tiedotteen jo puoli tuntia tapahtuman jälkeen, kello 21 Suomen aikaa.
Suomen STT ja Yleisradio saivat tapahtumasta tiedon hyvin nopeasti. Radion yleisohjelmassa pyöri tuona perjantai-iltana ohjelma nimeltä Kaleidoskooppi, jonka stuodiovieraana oli sanoittaja Sauvo Puhtila eli Saukki. Ohjelma keskeytettiin heti Jöröjukkarockin jälkeen, ja seurasi ylimääräinen uutissähke, noin klo 21:24.
"Yhdysvaltain presidenttiä John Kennedyä ammuttiin tänään Dallasissa Texasissa ja hän kuoli sairaalassa pian sen jälkeen laukauksista saamiinsa vammoihin. Uutislähetys Suomen Tietotoimistosta päättyy tähän."
Kello 22 tuli aikamerkki ja radiouutiset, joissa raportoi myös Jussi Himanka suoraan Yhdysvalloista. Uutisissa todettiin, että "presidentti John Kennedy kuoli tänään Dallasissa Texasissa salamurhaajan ampumista luodeista. 46-vuotias presidentti ajoi autokolonnassa yhdessä vaimonsa kanssa, kun kolme laukausta ammuttiin, ja ne osuivat hänen päähänsä. Hänet kiidätettiin sairaalaan. Siellä hänelle annettiin verensiirto, mutta hän kuoli pian sen jälkeen. Myöhemmin ilmoitettiin, että presidentti oli kuollut klo 21 Suomen aikaa, tunti sen jälkeen, kun häntä oli ammuttu."
Tätä uutislähetystä radiossa seurasi ylimääräinen Ajankohtainen studio, ja radio käsitteli Kennedyn kuoleman aiheuttamia reaktioita klo 00:58 saakka. Radiouutinen on kuunneltavissa YLEn Elävästä arkistosta.

Suoman Television ohjelmistoon tuona kohtalokkaana marraskuisena iltana vuonna 1963 kuului Poppe Bergin juontama tietokilpailu Visailua puolalaisittan, joka tuli klo 20:30. Sen jälkeen tulivat Uutiset ja sää, klo 21:15, ja Kennedyn murhayritys oli uutisten ensimmäinen aihe. Ystäväni Heikki Kahila muistaa, että uutisten aikana tuli myös tieto siitä, että presidentti on menehtynyt.
Uutisia piti seurata kaksi MTV:n ohjelmaa: Paavo Salmensuun Sääruutu ja draamanäytelmistä koostuva sarja Dick Powell esittää.
Koska Dick Powell esittää oli MTV:n ohjelmistoa, Yleisradiolla ei voitu päättää sen esittämättä jättämisestä. Heikki Kahila kertoi, että ohjelma alkoi, ja pyöri siihen saakka, kunnes Heikki Packalen saatin kiinni Ruotsalaisen teatterin katsomosta. Tämä tavoitti vihdoin MTV:n toimitusjohtaja Pentti Hanskin, joka valtuutti ohjelmanmuutoksen. Sitten draama keskeytettiin ja tilalle pantiin klassista musiikkia sekä ylimääräiset uutiset, joissa Kennedyn murhaa käsiteltiin.
Mitään jännittävää takaa-ajoa tai karmean näköisiä rosmoja John F. Kennedyn salamurha ei siis Suomen Televisiosta keskeyttänyt. Dick Powell esittää oli myöhäisillan draamasarja, jossa esitettiin itsenäisiä tv-näytelmiä. Toki illan näytelmä "Viimeinen peli" ("Doyle Against the House", 1961) on ollut jännä: se kertoo entisestä uhkapelurista, josta on tullut suuren kasinon jakaja. Raajarikon tytön yksinhuoltajana jakaja joutuu miettimään millä hän rahoittaisi tyttären leikkauksen.
Sitä en osaa sanoa, onko tuossa näytelmässä takaa-ajokohtauksia lainkaan, mutta se ainakin on helppo vannoa, että kyseessä ei olisi mitenkään voinut olla James Bond -elokuva 007 ja Kultasormi (Goldfinger). Elokuva nimittäin valmistui vasta seuraavana vuonna ja Suomen teatteriensi-iltansakin se sai vasta vuonna 1965.
Niin uskomattomalta kuin se vaikuttaakin, kaikki Bond-elokuvat esitettiin ensimmäisen kerran Suomessa televisiossa vuonna 1991, jolloin MTV ja Kolmoskanava esittivät ne vuorotellen vauhdittaakseen valtakunnallisen MTV3-kanavan perustamista. Sitä ennen suomalaiset olivat katsoneet Bondeja vain elokuvateattereissa, sekä 1980-luvulla videolta ja maksulliselta Filmnet-kanavalta.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!