yle.fi


Kieliopetusscifisarja: Slim John

Julkaistu: 04.03.2008 - Hämärästi muistan

Joskus 60-70-lukujen vaihteessa taisi tulla englanninkielinen scifisarja, jota ei oltu tekstitetty ja siksi en alle kouluikäisenä ymmärtänyt siitä mitään. Olisiko ollut jokin kielenopetusohjelma? Jännältä se näytti, siinä oli ihmismäisiä robotteja ja ovissa oli kolmionmuotoinen logo, jossa oli numero 26 muistaakseni. Olisiko kenties ollut jotain Dr Whon senaikaisia seikkailuja?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei,
ystävättäreni muisti tämän sarjan lapsuudestaan heti: kyseessä on BBC:n scifi-sarja Slim John (1969), joka tehtiin nimenomaan englannin kielen opetuksen tueksi. Sarja oli hyvin suosittu Keski-Euroopassa ja Skandinaviassa, mutta ymmärrettävistä syistä lähes tuntematon Britanniassa. Suomessa sitä näytettiin ensilähetyksenä ja uusintoina vuosina 1971-73.
Slim John on androidi, tai siis kuten tuohon aikaan sanottiin: robotti. Hän on tullut kaltaistensa kera valloittamaan maapalloa, mutta alkaakin veljeillä ihmisten kanssa. Robotit opiskelevat maan tavoille, ja siinä samalla heille opetetaan englannin sanastoa ja kielioppia. Ja pikku katsojat asettuvat robottien asemaan ja opiskelevat innolla mukana. Nerokasta!
Tuo muistamasi "26" on koko sarjan ydinluku, joka esiintyy sarjan yhteydessä ympyrän sisään piirrettynä, ja numerot itsessään muodostavat kolmion - sikäli muistit aika hienosti! Sarja on 26-osainen, ja siihen liittyy samanmittainen radiosarja, joka oli ostettavissa myös tuon aikakauden äänitteenä (vinyylilevy, kelanauha tai c-kasetti). Koko paketin tueksi julkaistiin myös kirja, jonka minäkin olen nähnyt divarissa.
Eikä Dr Who- assosiaatiosikaan ole tuulesta temmattu: sarjan käsikirjoittajat Valentine Dyall ja Brian Hayles tekivät myös tuota kulttisarjaa. Slim Johnia esittävä Simon Williams oli tuttu myös Astonin perheestä. Enemmän Slim Johnista löydät englanninkielisestä Wikipediasta tai vaikkapa täältä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!