yle.fi


Koko kaupungin Vinski

Julkaistu: 19.02.2009 - Räpäpappa

Hei Rouva Ruutu. Tämä Aapelin lastenkirjaan perustuva sarja tuli joskus aikoinaan tv:stä, mutta siinäpä se, kun tuntuu, että se on jäänyt unohduksiin jonnekkin. Mukavaa olisi saada tietoa vielä tästä sarjasta, vai oliko se elokuva, en muista tarkalleen. Sitähän ei varmaankaan saa minkäänlaisena taltiointina ja en ole löytänyt netistäkään tästä oikeastaan mitään.
Kiitoksia kovasti aiemmista vastauksistasi.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Räpäpappa.
Aapelin tarinoihin perustuvan Koko kaupungin Viskin ohjasivat tv-elokuvaksi Raili Rusto ja Leena Paavonen vuonna 1969. Monien muistaman musiikin siihen teki Kari Rydman ja laulujen sanat Pertti Reponen. Vinskiä tuossa mustavalkoisessa klassikossa esittää Pekka Kaartinen. Muissa rooleissa nähdään Maija Karhi (äiti), Aarno Sulkanen (isä), Tarmo Manni ja Risto Taulo (apteekkarit), Pekka Autiovuori (Herra Haitulitii), Kaarlo Wilska (Kulku-Roope) ja Ari Laine (pormestari).
Tämä 40-minuuttinen lastenohjelmien klassikko ei ole painunut millään tavoin unholaan, vaan se esitetään säännöllisin välein televisiossa. Viimeksi se esitettiin vuosi sitten tammikuussa YLE Teemalla. Ohjelmasta löytyy runsaasti näytteitä myös YLEn Elävästä arkistosta.
Koko kaupungin Vinskin tekijäkaarti valmisti vuotta myöhemmin myös jatko-osan Vinski ja Vinsentti, jossa Vinski uuden ystävänsä kanssa pisti Hömpstadin asioita jälleen järjestykseen. Se on uusittu viimeksi vuonna 2005.
Kannattaa seurata YLE Teeman TV-arkisto-otsikon alla tulevia uusintoja! Toukokuussa 2009 on tulossa jälleen pari lastenohjelmaklassikkoa, joilla juhlistetaan ohjaaja Raili Ruston 80-vuotispäivää!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!