yle.fi


Kuka minä olen?-opetussarja

Julkaistu: 03.02.2009 - Minä vain.

Kertoisitko jotain Koulutelevision Kuka minä olen?-opetussarjasta? Siinähän esiintyi joku koululuokka (??), jotka tutkivat ihmiseen liittyviä asioita. Erityisesti muistan ja varmaan kaikki muistavat sen puhuvan ja liikkuvan luurangon. Erityisesti haluaisin tietää, että kuka antoi tälle luurangolle äänen?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei.
Koulu-tv:n Kuka minä olen -sarjan puhuva luuranko on jäänyt monelle pikku katsojalle mieleen, ja se olikin sekä teknisesti että taiteellisesti kunnianhimoista työtä. Viidennelle luokalle tarkoitetun sarjan aiheena oli ihminen kaikessa monimutkaisuudessaan.
Nyt jo eläkkeelle jääneen Kirsti Tulosen seitsenosainen sarja niitti ansaitusti mainetta ja palkintoja ulkomaita myöten. Hyvä ystäväni Kirsti kertoo, että luurangolle antoi äänensä näyttelijä Vesa Mäkelä.
"Huulisynkassa - tai paremminkin hammassynkassa - olikin aika veivaamista, koska juttu tehtiin analogisella kivikaudella. Äänisuunnittelija Martti Turunen teki ison työn", Kirsti muistelee.
Sarjaa kuvattiin Pitäjänmäen ala-asteen koululla, ja Vesa Mäkelän lisäksi klassikkosarjassa olivat mukana Tomi Lankinen, Mari Mäntynen, Aino Kemppainen, Erkko Luoma, Jan Gröndahl, Jarkko Mannerhovi, Teresa Paapio, Heidi Taipale, Katri Lehtonen, Sami Laakso, Hanna Hörkkö, Henri Tynkkynen, Janne Sievänen, Heidi Mäkelä, Mikko Laakso, Kim Siren, Pirjo Räty-Sarho, Iiro Seppänen, Helena Notkonen, Liisa Halonen, Kati Outinen, Ilkka Heiskanen, Tomi Ahonen, Marja Packalen ja Heikki Paavilainen.
Sarja on vuodelta 1989, ja se uusittiin vuosina 1991, 1993 ja 1999. Uusintaa kannattaa toivoa YLE Teeman Oppiminen-sivujen alareunassa olevalla Palaute-painikkeella, niin viesti menee suoraan oikealle henkilölle.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!