yle.fi


Kylli-tädin kilpailija? Tupuna Vaissi

Julkaistu: 09.10.2008 - Talonmiehen setä

70-luvun alkupuolella mustavalkoaikana YLEn lastenohjelmistossa näkyi silloin tällöin hieman kyllitätimäinen satuohjelma, jossa kuvaa piirrettiin samalla, kun tarinaa kerrottiin. Erona oli se, että taiteilijaa ei näkynyt, vaan kuvat ilmestyivät ruutuun ilman näkyvää kättä tai pensseliä. Ohjelma näytti olevan mustavalkoruudulle optimoitu, koska kuvapohja oli harmaa, ja siihen ilmestyvät kuvat maalattiin sekä mustalla että valkoisella.

Mikä oli ohjelman nimi ja minkälaisella maalaus- ja/tai kuvaustekniikalla se oli toteutettu?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Talonmiehen setä.
Tästä aiheesta on kyselty minulta aikaisemminkin, sillä Kylli-tädin ja Tupuna Vaissin sadut ovat menneet monien muistoissa sekaisin. Siellä paperin takana piirtelee satutäti Tupuna Vaissi, joka on myös kirjoittanut lukuisia lastennäytelmiä, laulutekstejä ja joitakin lastenkirjoja, jotka hän on tietysti myös kuvittanut.
Ihanat satutädit Kylli ja Tupuna kertoivat tarinoitaan samassa ohjelmassa, TV1:ssä vuosina 1966-70 pyörineessä Pienten piirissä. Vain Kylli-täti oli paperin edessä, Tupuna tussikynineen oli paperin takana ja viivat näyttivät ilmestyvän maagisesti tyhjästä. Hän piirsi satujaan musiikin säestyksellä vielä 1970-luvulla ohjelmassa Lasten tv pala pala. Vuonna 1985 hän teki televisiolle vielä neljä Taikahattu-satua väreissä!
Tupuna Vaissin työkalu oli pleksitaulu, jonka takapuolelle kiinnitettiin kuultopaperia, sellaista himmeästi läpinäkyvää "voipaperia". Sinne Tupuna oli luonnostellut piirrokset valmiiksi, ja sitten nauhoituksessa hän teki tussikynillä ja öljyväriliiduilla tarinansa valmiiksi siten, että viivat näkyivät kuultopaperin läpi. Se valkoisen viivan ilmestyminen oli minustakin aina yhtä maagista!
Paperi valaistiin siten, että taiteilijasta ei näkynyt paperille varjoakaan, ja taiteilijalla oli vieläpä mustat hansikkaat, ettei käsistä heijastuva valo olisi kuultanut paperin läpi. Lopulta kameran kuva käännettiin vielä peilikuvaksi, koska Tupunan piirrosjälkihän tallentui paperin nurjalta puolelta.
Nokkelaa ja tehokasta, eikö totta?


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!