yle.fi


Laadukas irlantilainen TV-sarja 80-luvulta: Irlantilaisia rakkaustarinoita

Julkaistu: 20.11.2008 - Laatusarjojen ystävä

Hei,
Rouva Ruutu varmaan voi auttaa selvittämään erään 80-luvun puolivälissä esitetyn irlantilaisen TV-sarjan oikean nimen. Tämä useampiosainen (ehkä 4-6 osaa) sarja tuli muistaakseni jommalta kummalta YLE:n kanvalta ja jokainen osa oli itsenäinen tarina. Sarjan nimi on siis kateissa (myös alkuperäinen nimi), mutta Irlantilaisia tarinoita voisi olla aika lähellä, mutta samalla takaraivosta tulee viesti, että nimessä on jotain väärin.
Joka tapauksessa sarja oli todella laadukas ja aivan huikeaa katsottavaa. Muistan myös, että kamera- ja valotyöskentely sarjassa oli kerrassaan upeata! Taisipa Jukka Kuvajakin kehua tämän maasta taivaisiin. Ja toivessahan on tietenkin nähdä se vielä kerran...

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Laatusarjojen ystävä.
Hauskaa, että tämä hieno sarja on jäänyt mieleesi, minuunkin se teki aikoinaan vaikutuksen. Kuusiosaisen sarjan nimi on Irlantilaisia rakkauskertomuksia (Irish Love Stories) - tai oikeastaan kyseessä oli John Lynchin tuottama neliosainen sarja, johon ulkomaanmyyntiä varten liitettiin kaksi erillistä tv-elokuvaa. Tuottaja Lyncin mukaan irlantilaisten klassisten rakkauskertomusten jäljittäminen dramatisoitavaksi oli hankalaa, sillä Irlannin kirjallisuudesta niitä löytyi niukasti ja kaikki tarinat päättyivät onnettomasti. Kuulostavat siis hiukan samanlaisilta kuin suomalaiset rakkaustarinat.
Meillä tunnin mittaiset tv-elokuvat esitettiin viikottain vuodenvaihteessa 1985-1986. Alkuperäisen sarjan osat ovat Oikeus tavata lapsia (Access to the Children), Lucy ja miehet (The Eagles and the Trumpets), Järven rakastavaiset (Lovers of the Lake) ja Surullinen tapaus (A Painful Case). Suomessa ja muualla Irlannin ulkopuolella sarjaa jatkettiin lyhytelokuvilla Yö Tunisiassa (Night in Tunisia) ja Tanssisali (Ballroom of Romance).
Yhdyn täysin mielipiteeseesi siinä, että ainakin tuo alkuperäinen neliosainen sarja olisi hauska nähdä uudelleen.Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!