yle.fi


Lasten ohjelmasarja Fragglit

Julkaistu: 09.04.2008 - Ex-Fraglifani "Hemppu"

Arvoisa Rouva Ruutu: Olisiko sinulla tietoa että, mistä maasta YLE:n tv1:ssä tai tv2:ssa vuosina 1984-1985 esitetty nukkesarja Fraglit oli kotoisin ja ketkä suomalaiset näyttelijät toimivat minkä minkäkin "Fraglin-" esim. Gobon, Vempin, Redin ja Matkaaja-Matin ääninä kysyy ex-Fraglifani Turusta ja Sauvosta, joka miustaa vieläkin Fraglien tunnuslaulun: "Tanssi vuortein..."?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Hemppu.
Maan alla elelevät Fragglit ovat amerikkalaisen Jim Hensonin luomuksia. Hensonhan tunnetaan tietystikin parhaiten Muppet Show'n isänä.
Tv-sarjaa Fraggle Rock alettiin tehdä Yhdysvalloissa vuonna 1983. Suomessa Fragglit alkoi 2.9.1984 MTV:n lasten makasiiniohjelmassa Sunnuntain huviretki. SE ei siis kuulunut YLEn ohjelmistoon. Sunnuntain huviretkeä juonsivat vuoroviikoin Olli Juuti ja Anna-Liisa Ruotsi. Fragglien lisäksi siinä tuli kotimaisia lyhyitä luontoelokuvia sekä amerikkalaisia hassuja kömmähdyksiä.
Fragglit dubattiin suomeksi MTV:llä ja suomalaisina ääninä toimivat Eeva Eloranta (Moki), Jarmo Harjula (Tohtori), Harri Hyttinen (Vempi), Aaro Jaronen (Matkaaja-Matt, Juniori & Filo-rotta), Anna-Maija Kokkinen (Red, Mamma Gorgi), Ari Määttänen (Tunkio, Pappa Gorgi), Keijo Romppainen (Gobo, Falo-rotta) ja Pauli Virta (Buuber).
Fragglit olivat kova juttu 1980-luvun alkupuolella: kaupoista sai jos jonkinlaista oheistuotetta pehmoleluista joulukalentereihin ja kirjoihin. Vuonna 1984 ilmestyi jopa LP Fraggliluolassa, jossa oli sarjan laulut suomeksi esitettyinä. Levyltä löytyvät mm. hilpeät hitit Neulotaan, Sössöä, Vempuloidaan ja Matkaaja Mattin laulu.
Fragglifanien kannattaa selailla kirpputorien vhs-laatikoita ja nettihuutokauppoja. 1980- ja -90-lukujen taitteessa Makuuni julkaisi kaksi Fragglit-videota ja Finngospel peräti viisi. Nyt noita vanhoja vhs-kasetteja liikkuu runsaasti. Siellä ne gorkit ja duuserit lymyävät! Ikävä kyllä en onnistunut selvittämään, ovatko vhs-julkaisijat käyttäneet MTV:n tekemiä ääniä, vai onko kasetit dubattu tai tekstitetty uudelleen.
Yhdysvalloissa on muuten ollut jo yli vuoden ajan tekeillä pitkä Fraggle Rock -elokuva, jonka on suunniteltu valmistuvan vuonna 2009. Saas nähdä onnistuuko Fragglien paluu!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!