yle.fi


Lasten tv Puoli kuusi

Julkaistu: 05.12.2007 - Ikuinen lapsi

Tervehdys Rouva Ruutu!
Olen jo vuosia muistellut lapsuudessani näkemääni sarjaa Puoli Kuusi. Olisi mukavaa tietää sarjasta enemmän. Oliko sarjassa jossain vaiheessa joku tummatukkainen nainen juontajana ja jos oli, niin kuka hän oli? Aivan kuin samannäköinen nainen olisi ollut myös ohjelmien kuuluttajana.
Eniten minua on silti jäänyt vaivaamaan, että oliko sarjassa joku maskotti/nukke ja mikä hänen nimensä oli. Muistan aina, että hahmon nimi olisi ollut Ronsu (kenties hahmo oli joku norsu?), mutta se kuulostaa niin paljon Ransulta. Onko tosiaan ollut kaksi melkein samannimistä hahmoa vai temppuileeko muistini?
Tuosta tummatukkaisesta naisesta tulee mieleen myös joku lastenohjelma, sarja tai elokuva, jossa tyttö suutuspäissään poltti koulukirjansa.

Rouva Ruutu vastaa:

Tässä tietoa, Ikuinen lapsi:
TV1:n arkipäivien lastenohjelmat saivat syksyllä 1986 alkamisaikansa mukaan uuden nimen Puoli kuusi. Tätä koosteohjelmaa tehtiin kuuden vuoden aikana liki tuhat jaksoa, kunnes sen korvasi syksyllä 1992 Veturi.
TV1:n lastenohjelmien pitkäaikainen kuvaussihteeri Ritva Eränen arvelee, että muistelemasi tumma nainen oli juontaja Leena Hurri. Hän veti myös tiistaisin musiikkipäivää alaotsikolla "Puolinuotti". Leena lauloi ja soitti kitaraa, ja ohjelmassa esiintyivät mm. M.A. Nummisen ja Pedro Hietasen Pommi ja Gommi.
Lastennäytelmä, jossa tyttö poltti koulukirjansa, lienee ollut "Ekaluokkalainen" (TV1 1986), jossa ekaluokkalaista Leenaa esitti Heini Miettinen. "Hän oli myös tumma tyttö ja olisi voinut olla vaikka Leena Hurrin lapsuushahmo", Ritva muistelee.
Tuo Ronsuna muistamasi maskotti oli varmaankin "Puoli kuuden" käsinukke Narsku. "Narsku muistutti vähän norsua, tosin ilman kärsää, mutta isot korvat ja nariseva ääni", Ritva kertoo. "Narskulla oli ihailijansa ja inhoajansa." Narskulla oli myös oma ohjelma lauantaiaamuisin 1991-92. Sen äänenä ja liikuttelijana toimi Anneli Forss, joka myös viittoi ohjelman lauluja kuulovammaisille.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!