yle.fi


Lastennäytelmät

Julkaistu: 12.05.2008 - Marja

Muistan lapsuudestani TV-näytelmän Ukkovarvas tai jotain sinnepäin. Pääosassa taisi olla Leena Uotila. Toinen ohjelma kertoi jostain tytöstä ja äidistä. Äidillä oli uusi miesystävä ja tyttö ei tykännyt. Hän sitten karkasi kotoaan. Äitinä taisi olla Irma Martinkauppi ja tyttönä Kaisa (?) Martinkauppi. Muistatko näitä ohjelmia.
Myös sellainen näytelmä kuin Äidin uhmaikä. Äitinä kai oli Titta Jokinen. Muistatko sitä?
Löytyyköhän näitä enää?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Marja.
Ukkovarvas on Tupuna Vaissin kirjoittama hauska lastennäytelmä, jonka pääosissa äitinä on Leena Uotila, isänä Pertti Melasniemi ja lapsina Iiria Sauri ja Sari Aaltonen. Se on tullut ensimmäisen kerran tammikuussa 1977, uusittu 1982 ja 1988.
Irma ja Kaisa Martinkauppi esiintyivät 1970-luvun alussa lastenohjelmassa Ätäpätäpäivää. Luulenpa, että tarkoitat lastennäytelmää Äiti menee naimisiin, joka on vuodelta 1973. Siinä Kaisa Martinkaupin esittämän Marian äitiä esitti Irma Martinkauppi ja isää Kim Floor. Uusi mies Martti oli Tom Wenzel. Ohjelma uusittiin vuosina 1974, 1975 ja 1989.
Äidin uhmaiällä oli sama käsikirjoittaja kuin äidin naimisiinmenollakin: Jussi Helminen. Uhmaiän äitiä esitti Titta Jokinen ja isää Harri Hyttinen, lapsia Sami Äyrämö ja Miira Paasilinna. Sivurooleissa nähtiin mm. Elina Salo ja Pirkka-Pekka Petelius. Äidin uhmaiän ensiesitys oli vuonna 1983 ja se uusittiin heti seuraavana vuonna.
Kaikki kysymäsi näytelmät on ohjannut Raili Rusto YLE TV1:n Lasten- ja nuorten toimitukselle. Kaikki ohjelmat ovat myös tallella, joten ei muuta kuin toivomaan uusintoja TV1:ltä ja Teemalta!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!