yle.fi


Lastenohjelmista: Aattoaamun Joulupaketti

Julkaistu: 11.12.2008 - nappi

Parahin rouva Ruutu,
Ennen jouluaattona katseltiin Lasten aattoaamun joulupakettia ja jos en ihan väärin muista, myös pääsiäisaamuna Pääsiäisaamun pakettia. Miksikähän näistä nimistä luovuttiin? 'Joulupukin kuumalinja' ei tunnu sitten yhtään samalta... eivätkä muuten ohjelmatkaan ole niin kiehtovia, olkoonkin etten enää kohderyhmää olekaan!
Aattoaamun paketissa esitettiin muistojeni mukaan useampanakin vuonna jäälautalla ajelehtimaan lähtevän pikku jääkarhun seikkailuja. Perustuikohan ko. ohjelma Hans de Beerin kuvakirjoihin? Mielestäni se oli kuitenkin piirrostyyliltään hieman erilainen kuin tämä suht tuore piirretty: http://yle.fi/kinokone/?doc=55&t0c48=&s=4 .
Kiitos vastauksista!

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Nappi.
Käännyin jälleen hyvän ystävättäreni Ritva Eräsen puoleen, ja hän selvitteli koko joulupaketin historian!
Joulupakettia esitettiin joka jouluaatto vuosina 1971-1994, yhteensä siis 24 vuotta. Ensimmäinen Joulupaketti lähetettiin TV1:ssä vuonna 1971 ja se oli vuoteen 1976 asti parituntinen pikkufilmien potpuriohjelma. Vuonna 1976 siihen pestattiin juontajaksi Jukka Virtanen, joka jutteli mukavia Joulupaketin filmien välissä aina vuosikymmenen loppuun asti.
Vuonna 1981 näyttelijä Jarmo Koski juonsi filmien väleissä yhdessä tyttärensä Venlan kanssa, ja vuosina 1982-87 pestin otti säveltäjä Kari Rydman, jolla oli kolmena viimeisenä vuonna seuranaan poikansa Sampsa.
Vuosina 1988-90 juonsivat ja lauleskelivat filmien väleissä nuoret kaverit Martti Kari ja Sami Aarva.
Vuonna 1991 Joulupaketin pääosassa oli Kasper (Matti Ranin) ja hänen ystävänsä Eulaalia, Isoäiti ja Rosvo Ryökäle. Vuoden 1992 juontajina olivat tonttuhahmot Ripsi ja Rapsi eli näyttelijät Eero Saarinen ja Jarmo Koski. Vuonna 1993 olivat Paketin äärellä Gommi, Pommi ja Pimmi eli M.A.Numminen, Pedro Hietanen ja Eeva-Leena Sariola, ja viimeisen Joulupaketin vuonna 1994 juonsi Joulumuorina Ulla Tapaninen, jota avusti lauluyhtye Karviset.
Ensimmäinen Joulupukin Kuumalinja oli vuonna 1991. Siinä lapset saivat soittaa suoraan Joulupukille. Vuonna 1995 yhdistettiin Joulupukin Kuumalinja ja Joulupaketti yhteiseksi koko jouluaamun kestäväksi ohjelmakokonaisuudeksi, jota kesti aamu kahdeksasta aina kolmeen tai jopa neljään asti. Toki väliin aina mahtui Turun Joulurauhan julistus puolen päivän aikaan.
Ehkäpä juuri tuo jouluaamun pituus uuvuttaa sinua nykyisin: vanhan ajan Joulupaketti kesti vain pari tuntia, nykyisin sen äärellä vierähtää kevyesti kuusikin tuntia.
Ensimmäinen Pääsiäispaketti tuli vuonna 1986 ja viimeinen 1996 - sitäkin kesti siis peräti 11 vuotta. Sen jälkeen juhlapäivien lastenohjelmapaketit nimettiin Veturin juhlavaunuksi.
Jääkarhun pennusta kertovaa jouluanimaatiota onkin huomattavasti vaikeampi jäljittää, sillä lyhyitä animaatioita tulee joka jouluna aika monta. Tuo mainitsemasi Piet De Ryckerin pitkä animaatioelokuva (Der Kleine Eisbär) on valmistunut vasta 2000-luvulla, mutta saman Hans de Beerin satukirjan pohjalta tehtiin animaatiosarja jo vuonna 1992. Sen ohjasi Theo Kerp ja se on tullut televisiosta nimellä Pikku jääkarhu (Lars, der kleine Eisbär) viimeksi syksyllä 2006.
Yksi vanhempi vaihtoehto on animaatio Joulukarhu (Santabear's First Christmas), joka on esitetty ainakin aattoaamuna 1987. Silti luulisin sinun tarkoittavan nimenomaan tuota jääkahu-Lassea, jonka uudesta ja vanhasta versiosta löydät kuvia ja näytteitä netistä noilla alkuperäisnimillä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!