yle.fi


Lastensarjoja hukassa: Ahvenjärvi ja Villit viisarit

Julkaistu: 26.01.2009 - Eccu

Pari lastensarjaa on unholassa 70-80 luvulta. Toinen oli nimeltään ahvenlampi ja se kertoi nimensä mukaisesti ahvenlammen kaloista.
Toinen oli muistaakseni ruotsinkielinen. Alkujuonnossa koulun opettaja laski kartan alas ja kertoi kartasta tarinoita katsojille. Kartta "eli" ja se kertoi jonkun miehen matkasta linnaan. Muistissa on aina kohta jossa "piru" pomppi pilvenhattaralla ja nauroi makeasti : D.
Onko tällaisia sarjoja joskus esitetty vai kuvittelenko. Voisinko saada ohjelmista jotain tietoja?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Eccu.
Kumpikaan sarjoista ei ole mielikuvituksesi tuotetta!
Ensimmäistä kyselemääsi sarjaa ei tosin ole nimetty ihan Ahvenlammen mukaan. Ahvenjärvi (Aborresøn) on viisiosainen tanskalainen piirrossarja, jossa kerrotaan ahvenen elämästä järvessä vuoden ympäri. Samalla kerrotaan paljon muistakin järven asukeista. Jäänalaisesta maailmasta kertovalla talvijaksolla alkava sarja esitettiin ensin ruotsinkielisenä loppuvuonna 1979, sitten suomeksi alkuvuonna 1980. Sarjaa uusittiin vuosina 1982, 1983 ja 1984.
Tuo jälkimmäinen haeskelemasi lastenohjelma, jossa on alussa kartasta selostava opettaja, ja sittemmin "piru" pomppii taivaalla, on FST:n seitsenosainen sarja Villit viisari (Vilda visare). Se on jäänyt niin monelle mieleen, että siitä on ollut tällä palstalla juttua jo moneen kertaan! Kertaanpa minäkin vielä vanhan vastaukseni:
Villit viisarit tuli vuodenvaihteessa 1979-80, ja se uusittiin vuonna 1982. Jokainen jakso alkaa sillä, kun opettaja opettaa metelöivässä luokassa liitutaulun edessä. Kun välitunti alkaa, helpottunut opettaja ryhtyy kertomaan kameralle satua Villien viisareitten maasta.
Sadussa Leonard ja Viola (Rabbe Smedlund & Marina Motaleff) tekevät matkaa kumpikin omalla tyylillään kohti Villien viisareiden maan suurta kelloa, joka on aina hallinnut tikityksellään kaikkea. Nyt kello on pysähtynyt ja viisarit muuttuneet säitä ohjailevaksi Mustaksi Mylläriksi, joka pomppii taivaalla ja salamoi.
Rationaalinen Leonard haluaisi löytää avaimen, jolla kello vedettäisiin jälleen käyntiin, jotta kaikki jatkuisi säännöllisenä ja tasaisena. Kukkaislapsi Viola etsii myös avainta: hän haluaisi heittää sen suohon, jotta kellot eivät enää määräisi tekemisiämme vaan olisimme vapaita ja elämä täynnä yllätystä.
Vasta kun Viola ja Leonard törmäävät toisiinsa, ja sopivat keskinäiset ristiriitansa, he onnistuvat pääsemään perille.
Monet muistavat myös Leonardin salkussa olevan puhuvan nuken, jonka nimi oli Jansson. Siltä Leonard aina kysyi neuvoa, koska ei osannut omatoimisesti päättää mitään.
Symbolisen sarjan käsikirjoittivat Mikael Hulden ja Viveca Stenius. Sarjaan liittyvän katsojamuiston voit katsoa ja kuunnella näiden sivujen kohdassa "Katsojien muistoja".


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!