yle.fi


Liisamaija Laaksosen vanha näytelmä: Koneittenmurskaajat?

Julkaistu: 05.12.2008 - Hanna Turust´

Tämä näytelmä kiusaa mieltäni.
Oli hyvä näytelmä (ehkä silloisen tv-teatatterin?), kertoi varmaan jostain ehkä kaivoskylästä tms. työläiskuvaus. Varmaan 60-70-l. vaihteesta tms. L-M Laaksonen, joka on lapsesta asti ollut mielestäni aivan paras Suomessa, oli kylvyssä isossa vannassa takan edustalla (se jotenkin jäi mieleeni??)
Todennäköisesti oli kysymys brittiläisestä (Wales?) näytelmästä. Mikähän se on voinut olla? Tämä on minua kiusannut vuosikymmeniä. Saattaa olla ettei tallennettakaan löydy, mutta lukea sen aina näytelmänä sitten tietty voisi.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Hanna.
Televisioteatteri teki tietysti paljon työläiskuvauksia noina vuosina, mutta voisitkohan tarkoittaa saksalaisen Ernst Tollerin näytelmää Koneittenmurskaajat? Se sijoittuu Englantiin ja kertoo vuoden 1812 luddiittikapinasta. Luddiitit olivat työläisiä, jotka vastustivat liikaa teknistymistä, joka vähensi ihmisten työpaikkoja tehtaissa. Nimensä luddiitit saivat todennäköisesti Ned Ludd -nimisestä miehestä, jota pidettiin heidän johtajanaan.
Teollisen vallankumouksen vastustajat tuhosivat useita villa- ja puuvillakehräämöitä ja polttivat kutomamyllyjä ja tehtaita. Kapina taltutettiin vuonna 1813, jolloin 17 luddiittia teloitettiin ja joukko työläisiä karkotettiin Australiaan.
Saksan kommunistiseen liikkeeseen kuulunut näytelmäkirjailija Ernst Toller kirjoitti Die Maschinenstürmer -draamansa vuonna 1922. Televisioteatteri teki siitä Jouko Turkan suomentaman ja Mauno Hyvösen ohjaaman verson vuonna 1969. Näytelmässä Liisamaija Laaksonen esittää roolihenkilöä nimeltä Mary, mutta valitettavasti näytelmän lähetysnauha ei ole tallella, joten en voi tarkistaa, kylpeekö hän ajanmukaisessa peltiammeessa.
Minustakin Liisamaija Laaksonen on aina ollut alansa huippuosaaja.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!