yle.fi


Lisätoive: Kultainen portti, Muistikuvaputkesta lämpimästi kiittäen

Julkaistu: 17.12.2007 - Lähes 70-vuotias lämmöllä muistelija

Jo vain ohjelmanne auttoi muistamaan monia aktiivisesta muistista unohtuneita, aikanaan paljon katsottuja ja - merkinneitä ohjelmia. Suuri toiveeni on ollut monia vuosia nähdä vielä kerran n. 70-luvulla ? tv:ssä jouluna näytetty näytelmä (nimi ei muistissa), jossa kuolinvuoteella maanneen kiroilevan miehen (Leevi Kuuranne) vaimo (Marja Korhonen) vie kuolleen miehensä henkeä taivaaseen säkissä matkalla, jolla sarvipäinen piru (Jussi Jurkka) asettelee ansojaan saadakseen säkin "sinne toiselle puolelle". Vainajan henki kiroilee vielä säkistäkin tuottaen vaimolle ahdinkoa taivasosuuden saamiseksi miehelleen. Muistelen, että vaimo sai heitettyä säkin lopultakin taivaaseen.
Tämä kyselymahdollisuus ei ehkä ole oikea asialleni, mutta toivon suuresti, että veisitte siinä tapauksessa asiani oikeaan kohteeseen.
Lämpimästi siitä kiittäen ja joka tapauksessa teille Rauhallista ja kaunista Joulua sekä monien hyvien asioiden uutta vuotta teille toivottava lämmöllä muistelija.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei,
olipa hauskaa kuulla että Muistikuvaputki nosti muistoihin sellaisiakin ohjelmia, jotka olivat jo päässeet unohtumaan! Se oli ohjelman tarkoituskin.
Tv-näytelmä, jota tarkoitat, on nimeltään Kultainen portti, ja sitä on toivottu paljon uusittavaksi. Islantilaiseen kansantaruun pohjautuvan näytelmän on kirjoittanut David Stephansson, ja Suomen Televisiolle sen ohjasi Sirppa Sivori-Asp vuonna 1961.
Leevi Kuuranne esitti tosiaankin kuolevaa ukko-Jonia, jonka sielua vaimo lähtee kiikuttamaan Kadotuksen portille ja taivaan esikartanoiden kautta Kultaiselle portille. Jonin Eukkoa ei esittänyt Marja Korhonen, kuten muistelit, vaan Emmä Väänänen. Piruna hääri Jussi Jurkka, Pyhänä Pietarina Kauko Helovirta, Apostoli Paavalina Risto Mäkelä ja Neitsyt Mariana Heidi Krohn - muutenkin näyttelijäjoukko oli huippuluokkaa.
"Omalaatuiseksi ja rohkeaksi" mainittu Kultainen portti esitettiin 21.12.1961 ja uusittiin 25.12.1962. Sen jälkeen on tapahtunut se kauheus, mikä vielä 1960-luvulla oli yleistä: ohjelma on poistettu arkistosta, koska kallista kuvanauhaa on tarvittu muuhun käyttöön. Jos ohjelma olisi yhä tallessa, se olisikin varmaan uusittu jo monena jouluna. Nyt täytyy tyytyä vain niihin muistikuviin, jotka siitä on 45 vuoden takaa jäänyt mieleen!
Harmista huolimatta mitä rauhallisinta Joulua ja monien uusien muistojen täyttämää vuotta 2008!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!