yle.fi


Lopullisesti kadonneet?

Julkaistu: 03.11.2007 - Keke

Moi!
Ylen arkistoista kun puhutaan niin kuinka kattavat ne tosiasiassa ovat?
Millaisia ohjelmia on säilytetty ja taas toisaalta millaisia ei?
Onko mahdollista esittää minkäänlaista prosenttilukua tallessa olevista ohjelmista esim. vuosikymmenittäin?

Rouva Ruutu vastaa:

Tiesitkö Keke, että tämä on ihan lempiaiheitani? Ylen tv-arkisto on nimittäin varsinainen aarreaitta. Ja se elää!
Tv-ohjelmia alettiin arkistoida jo vuonna 1958, mutta silloin ei ollut paljon arkistoitavaa. Suurin osa ohjelmista oli suoria, eikä niistä jäänyt jäljelle kuin muistikuvia. 1950-luvulta tallella on vain filmille tehtyä ohjelmaa, muun muassa satoja Kamerakierroksia eli mykkiä uutisfilmikoosteita.
Kun tv-ohjelmia alettiin 1960-luvun alussa taltioida nauhalle, se ei merkinnyt että kaikki nauhoitetut ohjelmat olisi arkistoitu. Kuvanauhat olivat hyvin kalliita, ja siksi ne käytettiin moneen kertaan. Voi niitä korvaamattoman arvokkaita tv-hetkiä, joiden päälle oli silloin pakko jyrätä uutta ohjelmaa! Siinä meni niin tv-teatteria kuin ainutkertaisia musiikkiesityksiä, yhtä hyvin Shakespearea kuin Jimi Hendrixiä.

Paljon on kuitenkin tallessa myös 1960- ja 70-luvuilta, vaikka laki on velvoittanut Yleä arkistoimaan kaikki omatuotantoiset tv-ohjelmat vasta vuodesta 1984. Prosenttilukuja en pysty tarjoilemaan, mutta tallessa on arkiston haltijoiden mukaan yli 300 000 ohjelmaa, oman tuotannon lisäksi muun muassa vanhaa kotimaista elokuvaa.
Siinä riittää aarteita toiveuusintoihin ja Elävään arkistoon!
Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!