yle.fi


Löytyisikö näitä elokuvia? Vanhat kotimaiset elokuvat

Julkaistu: 29.01.2009 - Vanhojen suomi draamojen fani

hei!
olisin kiinnostunut tietämään,koska tv2 alkaa esittämään 30-40 lukujen vanhoja ihania suomi draamoja ja jännäreitä mm.laveata tietä,helmikuun manifesti,lapseni on minun,nuoruus sumussa,anna-liisa,pimeäpirtin hävitys,kuin uni ja varjo ym.?
Itse en pidä sotilasfarsseista enkä vanhoista komedioista ja 50-luku onkin jo liian uutta.
Toivottavasti näitä olisi joskus tarjolla.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Vanhojen draamojen fani.
Kotimaisia vanhoja elokuvia tulee enimmäkseen YLE TV2:lta ja silloin tällöin merkkivuosien tai antoisien lisähaastatteluiden vuoksi YLE Teeman TV-arkistopaikalla tiistai-iltaisin. TV2 esittää jopa 3-4 kotimaista elokuvaa viikossa, joten eipä ihme, että muutama menee ohi tarkkaavaiseltakin katsojalta. Nuo kyselemäsi elokuvat on nimittäin yhtä vaille kaikki esitetty lähivuosina televisiossa.
Vuoden 1945 Anna-Liisa on esitetty 2000-luvulla neljästi, viimeksi kolme kuukautta sitten, lokakuussa 2008. Kuin uni ja varjo (1937) on myös tullut usein, viimeksi viime elokuussa. Helmikuun manifesti näytettiin vuosina 2005 ja 2007, Lapseni on minun vuosina 2005 ja 2006. Hiukan pidempi tauko on ollut elokuvilla Nuoruus sumussa ja Pimeänpirtin hävitys, joiden viimeisimmästä esityskerrasta on jo peräti neljä ja viisi vuotta. Ne ovat varmasti TV2:n uusintalistalla jo tänä vuonna, sillä minun kokemuksieni mukaan valtaosa niistä kotimaisista elokuvista, joihin YLEllä on esitysoikeudet, uusitaan 4-5 vuoden välein.
Mainitsemistasi elokuvista ainoa, jota ei ole viimeisen viiden vuoden sisällä esitetty televisiossa, on Valentin Vaalan mykkäelokuva Laveata tietä (1931). Sitä ei ole minun tietääkseni esitetty televisiossa koskaan.
Mutta Valentin Vaalahan täyttää ensi syksynä 100 vuotta, joten kannattaa tarkkailla sekä YLE TV2:n että YLE Teeman ohjelmistoa!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!