yle.fi


Luoti sydämessä

Julkaistu: 28.01.2008 - Pysyvä muistijälki

Parahin Rouva Ruutu!
Näin lapsena varmaan useammankin kerran dokumentin vahingonlaukauksesta, jossa pikkupoika sai osuman luodista. Taisi olla veli ampujana ja ohjelmassa näytettiin, kuinka luoti poistettiin elimistöstä. Olikohan tämä jotain varhaisia opetus/varoitusohjelmia, vai ihan vaan dramatisoitu tositapahtuma. Muistaakseni ohjelman alussa painotettiin juuri sitä, että pohjautuu tositapahtumaan. Ihmettelin kovasti, miten ohjelman kuvaajat ovat voineet antaa kaiken tapahtua. En voinut ymmärtää, että he olivat vaan kuvanneet tyynesti, kun toista ammutaan. Tästä kai alkoi tv-työskentelyn ymmärtäminen kohdallani ja kiinnostus ohjelmien ja elokuvien tekoon ja toteutukseen. Nyt kiinnostaisi tietää tekijöiden nimet ja alkuperäisen tapauksen tapahtuma-aika ja -paikka.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei.
Muistelet Matti Kassilan tv-elokuvaa Luoti sydämessä vuodelta 1964 - ja se onkin toiminut sinulle melkoisena mediaoppituntina, kun olet joutunut pohtimaan faktan ja fiktion rajaa.
Luoti sydämessä on "näyteltyä totta", sillä se perustuu tositapahtumiin.
9-vuotias Pikku-Markku saa elokuvassa pienoiskiväärin luodin sydämeensä, ja luoti saadaan leikattua ulos kaksi kuukautta myöhemmin Tukholman Karoliinisessa sairaalassa. Markkua esittää Jari Hyttinen, hänen vanhempiaan Erkki Siltola ja Raini Miettinen. Tarinan Markku oli oikeasti Yrjö Heikkinen Lapinlahden Nerkkoosta, ja tuo vavahduttava ampumatapaturma tapahtui 5. elokuuta 1957.
Elokuva tulee Teeman Matti Kassila -sarjassa 26. helmikuuta 2008, joten voitkin tuota pikaa verestää muistojasi!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!