yle.fi


Mahdatko muistaa tai tietää... Hiidenvirta

Julkaistu: 30.06.2008 - Riikka

Mahdatko muistaa erästä 80-luvulla tullutta sarjaa...
Muistikuvani ovat todella hatarat, mutta katsotaan (ja toivotaan!), jos voit
auttaa.
Eli kyse on MUISTAAKSENI ulkomaalaisesta sarjasta, jota esitettiin kultaisella 80-luvulla. Siihen liittyi olennaisesti KELTAINEN PUUTAALO, joka sijaitsi muistaakseni saaressa. Taloon liittyi jotakin "pelottavaa"; siellä oli ehkä tapahtunut kauheuksia tai siellä kummitteli. Asiaa alkoi selvittämään MUISTAAKSENI tummatukkainen nainen. En muista oliko kyseessä esim. poliisi tai talon perinnöksi saanut nainen. Hämärästi muistan myös, että talon lattialla olisi ollut rikkinäinen posliinikasvoinen nukke... En muista minkä maalainen sarja on kyseessä; saattoi olla ruotsalainen, englantilainen tai jopa suomalainen.
Asia on alkanut vaivata minua, koska tästä syystä (luullakseni) näin kauan "pahoja unia" keltaisista puutaloista.
Muistan leikkineeni silloisen ystäväni kanssa keltaista taloa.
Kukaan nykyisistä kavereistani ei kyseistä sarjaa/elokuvaa muista.
Joten, kultainen Rouva Ruutu; osaatko auttaa minua tässä visaisessa pulmassa, vai pitääkö minun todeta että koko keltainen talo on pelkkää mielikuvitustani?
Aurinkoista kesää!!!

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Riikka.
Minulla on sellainen tunne että tarkoitat norjalais-brittiläistä sarjaa Hiidenvirta (Maelstrøm), joka tuli meillä alun perin vuonna 1985. Se oli hurjan pelottava ja jäi monille mieleen.
Sarjassa britti Catherine (Tusse Silberg) lähtee Norjaan selvittämään, miksi tuntematon norjalainen miljonääri on testamentannut hänelle syrjäisessä saaressa sijaistevan puuhuvilan. Kellertävä pikku huvila oli täynnä aavemaista ja pahaenteistä tunnelmaa, ja kuolleen naisen kammottavia posliininukkeja, jotka tuntuivat seuraavan Catherinen jokaista liikettä. Ne nuket olivat todella puistattavia ja tuottivat lukuisia painajaisia sarjan katsojille! Ja kyllä siellä huvilassa kummittelikin - tai ainakin Catherinen haluttiin niin uskovan... Kaiken taustalla oli lopulta komerollinen kammottavaa menneisyyttä, salasuhteita, mielisairautta ja murhaa.
Hiidenvirta on BBC:n tuotanto, joka tehtiin osittain norjalaisella rahoituksella. Sarja jäi historiaan myös siksi, että siinä nähdään 1930-luvulla aloittaneen filmitähti Ann Toddin viimeinen roolityö: Todd esittää sarjassa norjalaista Astrid Lindermannia.
YLE Teema on uusinut Hiidenvirran äskettäin pariin otteeseen, vuonna 2005 ja syksyllä 2006. Harmi ettet ole huomannut sitä ohjelmatiedoissa, vaikka kyllä siitä kirjoitettiin lehdissäkin. Kannattaa pitää silmällä Teeman toiveuusintoja!
Lisätietoa sarjasta löydät täältä.
Sarjasta löytyy myös näytteitä YouTubesta haulla "Maelstrom mini-series".


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!