yle.fi


Mikä näytelmä ja milloin esitettiin: Rakennetaan sauna 1973

Julkaistu: 09.12.2008 - Muistoja kuvaputkesta

Näitä ikäviä talousuutisia kuunnellessä tuli mieleen joskus yli 30 vuotta sitten näkemäni TV-näytelmä. Ellen aivan väärin muista nimeä, se saattoi olla Rakennetaan sauna tai jotain sinne päin. Näyttelijät olivat joko Svenskanin tai Lillanin näyttelijöitä.
Jotenkin muistelen, että ainakin Lasse Pöysti olisi ollut näyttelijöissä, ehkä myös Nils Brandt. Naispuolisista näyttelijöistä mukana oli ehkä Birgitta Ulfsson.
Kuitenkin työntekijät olivat kokoontuneet työnantajansa mökille rakentamaan talkoilla jotain, ehkä kyseessä oli todellakin sauna. Aluksi tunnelma oli hyvinkin kepeä, kunnes lopussa tuli työntekijöille kylmä suihku niskaan. Joko heille ilmoitettiin lomautuksesta tai irtisanomisesta, en enää muista, mutta jotenkin se loppu toi mieleeni todellakin nykyiset uutisen irtisanomisineen ja lomauttamisineen.
Saatko näillä tiedoilla irti näytelmän nimen, esitysajan ja jotain näyttelijöistäkin?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei.
Rakennetaan sauna (Bygga bastu) on Johan Bargumin kirjoittama näytelmä vuodelta 1971. Sitä esitettiin menestyksekkäästi Lilla Teaternissa sekä suomeksi että ruotsiksi 1970-luvun alussa, ja MTV:n Aitiopaikka teki siitä oman tv-näytelmäversionsa. Näytelmä esitettiin televisiossa 30.4.1973.
Pikkufirman työntekijät rakentavat näytelmässä saunan johtajalleen, ja talkoitten päätteeksi johtaja ilmoittaa firman fuusiosta, jonka vuoksi alaiset saavat kenkää. Bargum pohtii näytelmässään erityisesti järjestäytymättömien konttorityöntekijöiden kohtaloa, joka oli tuolloin irtisanomisten vuoksi hyvin ajankohtaista – ja miksei nytkin.
Aitiopaikalla nähdyn version ohjasi kirjailija Bargum itse, ja siihen osallistui koko silloisen Lilla Teaternin henkilökunta. Päärooleissa olivat Lasse Pöysti, Ulf Törnroth, Johan Simberg, Nils Brandt, Laila Björkstam, Elina Salo, Rune Sandlund, Gunvor Sandkvist, Lilga Kovanko, Birgitta Ulfsson, Gustav Wiklund ja Asko Sarkola.
Tämän kuriositeetin uusintatoiveet kannattaa osoittaa MTV3:lle.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!