yle.fi


Mikä sarja ja näytelmä: Kylällä sattuu ja tapahtuu, Kahdeksan peiliä

Julkaistu: 04.02.2008 - Johanna

Televisiosta tuli joskus 80-luvulla ulkomainen sarja, jossa oli muistaakseni
hiukan hassun oloinen postiljooni tms. Sarjan nimi saattoi olla sellainen kun: "Kylässä sattuu ja tapahtuu" tai jotain tämäntapaista. Ja sitten oli yksi lastennäytelmä jossa perheen äiti osti lapsilleen peilit ja yksi lapsista rikkoi tahallaan peilin tai peilit, tämäkin oli joskus 80-luvulla ja se oli kotimainen.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Johanna.
Muistelemasi nuortensarja on saksalainen Neues aus Uhlenbusch, jota esitettiin YLEllä nimellä Kylällä sattuu ja tapahtuu. Sarjaa tehtiin 40 puolituntista jaksoa vuodesta 1977 alkaen, ja Suomessa se pyöri vuosina 1979-83.
Uhlenbuschin postimies Heinia esitti Hans-Peter Korff. Toinen merkittävä aikuisrooli oli siirtomaatavarakaupan omistaja Oma Piepenbrink, jota näytteli Trude Breitschopf. Molemmat ovat vuosien varrella vilahdelleet myös saksalaisissa rikossarjoissa. Alkuperäisnimen avulla pääset YouTubesta hiukan kurkistamaan muistoihisi.
Tuon kotimaisen lastenohjelman kohdalla arvelen sinun tarkoittavan Raili Ruston ohjaamaa ja Walentin Chorellin kirjoittamaa näytelmää Kahdeksan peiliä. Se sijoittuu 1950-luvulle ja paikkana on kaunis kesäinen pikku saari. Perheen äiti (Elina Salo) lähtee veneellä kauppareissulle, ja huomaa kaupassa hienoja peilejä. Peilit ovat kalliita, 557 mk kappale, mutta äiti ihastuu niihin, koska niitä on kahdeksan - täsmälleen yhtä monta kuin saaressa asukkaita. Äiti ostaa ne kaikki, ja siitä seuraakin monenlaista iloa ja surua.
Isää esittää Esko Nikkari, kauppiasta Kauko Helovirta. Lapsirooleissa nähdään Tia Moilanen, Esa Lehto, Misa Palander, Anna Erkinheimo ja Teemu Aromaa.
Näytelmä esitettiin huhtikuussa 1982 ja uusittiin vuoden sisällä pari kertaa. Sen uusintaa kannattaa toivoa YLE TV2:lta heidän nettisivujensa kautta!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!