yle.fi


Mikä se oli?? Romu-Nisse

Julkaistu: 17.09.2008 - Romu Niilo??

Hei Rouva Ruutu!
80-90 luvulla tuli joku lastenohjelma jossa oli muistaakseni joku vanhempi mies jolla oli romuttamo! Oliskohan ollu Romu Niilo tms. siinä oli se joku pelottava virkamies joka muistaakseni "kiusasi" sitä romu miestä! Osaatko kertoa mikä ohjelma on kyseessä? Se oli nukkeanimaatio..

Rouva Ruutu vastaa:

Heipä hei Romu-Niilo - tai pikemminkin Nisse.
Animaatiosarja Romu-Nisse ja hänen ystävänsä tuli YLE TV1:lta vuonna 1986 ja se uusittiin vuonna 1994. Tämän 13-osaisen ruotsalaissarjan alkuperäisnimi on Skrot-Nisse och hans vänner (1985), ja alkuperäisnimellä löydät sarjasta näytteitä myös netistä. Lars-Åke Kylenin ohjaaman sarjan nukkehahmot perustuivat Jan Lööfin kuvakirjaan Skrot-Nisse (1976).
Sarjan tapahtumat sijoittuvat pikkukaupungin romuttamoon, jossa on kaikenlaista hyljättyä tavaraa. Romu-Nisse asuu siellä poikansa Kallen kanssa. Sivuhenkilöinä tarinoissa seikkailevat erakkokeksijä Iisakki Jöröläinen ja kaupungininsinööri Tuure Koivula. Suomalaisina ääninä sarjassa esiintyivät Tapio Hämäläinen, Jarmo Koski, Martti Tschokkinen, Heikki Määttänen, Topi Reinikka ja Elina Salo.
Sen verran suosittu sarja oli, että sekä suomenkielisestä "romunissestä" että ruotsinkielisestä "skrotnissestä" tuli joksikin aikaa yleiskielen käyttösana, jolla viitattiin hiukan epämääräiseen käyttökelvottoman tavaran hamstraajaan ja nikkaroijaan. Skrotnisse och hans vänner on julkaistu dvd:nä vain Ruotsissa, suomenkielisiä tekstejä saati dubbausta levyltä ei löydy.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!