yle.fi


Mikä TV-sarja? Seinähullut naapurit

Julkaistu: 12.02.2008 - En finne igen

Liekö ollut 80-90 -luvun vaihdetta kun TV:ssä pyöri komediasarja suomalaisen ja ruotsalaisen perheen toisiaan kohtaan ennakkoluuloja täynnä olevasta arjesta Ruotsissa. Naapurisopu oli koetuksella milloin mistä asiasta. Mielestäni suomalaisen perheen isää näytteli Esko Nikkari, mutta enpäs ole siitäkään varma. Perheiden lapset tulivat hyvin juttuun ja sekös ainakin söi ko. isää. Lopulta sarja muistaakseni päättyi siihen, että naapurin hurritkin oli ihan ok porukkaa. Tosi hämärä muistikuva koko ohjelmasta ja muisti taitaa pätkiä enemmänkin. Mikä oli sarjan nimi? Kerrothan lisää sarjasta jos saat selville jotakin näiden tiedonmurusten avulla.

Rouva Ruutu vastaa:

Hej, En finne igen.
Muistelemasi kuusiosaisen sarjan teki Ruotsin TV2 yhteistuotantona YLE FST:n kanssa vuonna 1986. Sen alkuperäisnimi on Vägg i vägg, suomalaiselta nimeltään Seinähullut naapurit.
Suomalaista Leppäsen perhettä esittivät Tuija Vuolle, Esko Nikkari, Päivi Mara ja Jesper Ekberg. Isoisänä pakkaa sotki vielä Olavi Ahonen.
Ruotsalaisen Nilssonin perheen porukkaa näyttelivät Lottie Ejebrant , Mikael Segerström, Claes Ljungmark ja Oscar Holm. Lisäksi ympärillä hääräsi liuta kummankin perheen kummastakin kulttuurista tulevaa ystäväpiiriä.
Tapahtumat alkavat siitä, kun tyypillinen suomalaisperhe muuttaa Ruotsissa rivitaloon, jossa seinänaapurina on tyypillinen ruotsalaisperhe. Maaottelun molempien osapuolten kliseitä on hyödynnetty tasapuolisesti. Ruotsalainen Gunilla on itsestään huolehtiva solakka ja tehokas äiti, Leppäskä on huivipäinen pullanpaistaja. Nilssonin isännän lippiksessä lukee Jag älskar Sverige ja pihalla grillataan sinikeltaisessa essussa finnjääveleiden kiusaksi. Leppäsen isäntä tarttuu helposti pulloon. Leppäsen teini-ikäinen Jaana hämmentää soppaa ihastumalla Nilssonin Jörgeniin, vaikka hänellä on jo hurmaava suomalainen poikaystävä (nuori Ville Virtanen!). Lopulta kaikki käy tietysti kohti sopua ja toistensa ymmärtämystä.
Sarjan käsikirjoittivat Daniel Katz ja Lasse Borgnäs, ohjauksesta vastasivat Pontus Dammert ja Frej Lindqvist. Sarjaa ei ole uusittu vuoden 1986 jälkeen - sen uusintaa voi toivoa FST:ltä heidän nettisivujensa kautta.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!