yle.fi


Miksi Lista loppui?

Julkaistu: 11.09.2008 - Justiina

Morjens! Kuuntelin lauantaina riemusta kiljuen vanhaa Lista-ohjelmaa vuodelta 1970. Hoilailin ääneen kaikki vanhat ihanat suosikit ja muistin jopa sanat! Luin jostakin, että Listaa kuunteli silloin joka sunnuntai lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Jostain syystä se kuitenkin loppui jo kolmen vuoden jälkeen. Kertoisitko, miksi? Ei kai vain ollut politiikalla sormensa pelissä?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Justiina.
Juuri noin vanhat nostalgiset ohjelmat minuunkin vaikuttavat - sitä ei osaisi arvatakaan, mitä kaikkea mielen sopukoihin on jäänyt vuosien varrella!
Radion Lista alkoi loppiaisena 1968. Listan kokoamisessa pyrittiin äärimmäisen tarkkaan riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen. Lista sisälsi vain kotimaisia levyjä, jotka valittiin 30-henkisen asiantuntija- ja maallikkojäsenistä koostuvan alueellisesti tasapuolisen raadin avulla. Uudet tulokkaat esiteltiin lauantaisin ohjelmassa Listan tuntumassa: siitä 200-henkinen puhelinraati äänesti Listaan pääsevät kappaleet. Puhelinraadin kokoamiseen käytettiin huipputeknologiaa, eli Tampereen yliopiston tutkimuslaitoksen tietokonetta.
Lista tuli sunnuntaisin kello 13 ja kuulijoita oli tosiaankin tuo pari miljoonaa. Kaikki eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä, vaan jopa ohjelman tuottaja Raimo Henriksson piti Listaa kuulijoita liiaksi passivoivana ohjelmatarjontana. Lista ei ollut "älyllisesti informoiva", eikä täysin istunut Yleisradion tuonaikaseen, aktivoivaan ohjelmapolitiikkaan. Sitä kritisoitiin myös nuorison maun tasapäistämisestä, mielipiteiden muokkaamisesta ja myynnin ohjailemisesta. Kritiikkiä tuli sekä Yleisradion sisältä että ulkopuolelta.
Lopulta Suomen suosituin radio-ohjelma lopetettiin monien mieliharmiksi 27.12.1970. Muutamaa vuotta myöhemmin alkanut Jokamiehen lista ei ollut varsinaisesti listaohjelma, ja Yleisradion ohjelmatarjontaan musiikkilistat palasivat vasta vuoden 1980 Hittimittarissa.
Vuosina 1968-69 Lista nosti juontaja Matti Paalosmaan nuorisojulkkikseksi, mutta vielä suositumpi tuli hänen seuraajastaan Eeva Keinäsestä, joka juonsi Listaa 1969-70. Jukka Kuoppamäki teki hänestä jopa iskelmän "Lista-Eeva"; sen levytti Seppo Hanski.
Enemmän Lista-ohjelman historiasta voit lukea Jake Nymanin toimittamasta erinomaisesta teoksesta Suuri suomalainen listakirja, joka on nelososa kirjasarjasta Suomi soi.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!