yle.fi


Mitäs pesuainetta te käytätte?

Julkaistu: 21.01.2008 - Jasu

Morjens Rouva Ruutu!
Kertoisitko jotain 60-luvun alun mainoksista? Meille tuli telkkari joululahjaksi vuonna 1959, täytin silloin vuoden. Isä on kertonut, että hullaannuin täysin tv-mainoksiin ja osasin ulkoa kaikki niiden laulut. Ainakin pesuaineita kai mainostettiin ahkerasti ja varsin perusteellisestikin. Kuljin kuulemma itsekin hyppynaru kourassa tivaamassa perheenjäseniltäni, että "mitäs pesuainetta te käytätte?"

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Jasu.
Mainokset ovat tosiaan kuuluneet tv:n maailmaan alusta saakka, sillä ensin TES-tv esitti kustannettua ohjelmaa, sitten MTV jo vuodesta 1957 saakka.
Suomalaisesta mainonnasta on ilmestynyt kaksi mainiota kirjaa: Visa Heinosen ja Hannu Konttisen Nyt uutta Suomessa - suomalaisen mainonnan historia (2001) ja Päivi Hovi-Wasastjernan Onnen avain -mainoselokuva Suomessa 1950-luvulla (1996). Molemmissa varhaiset televisiomainokset saavat oman lukunsa.
Televisiossa esitettiin sekä mainoksia että kustannettua ohjelmaa. Kustannetuissa ohjelmissa rahoittajan nimi joko mainittiin ohjelman alussa tai lopussa, tai ohjelmassa oli pieni mainostiedotus. Kustannettuja ohjelmia olivat mm. Amer-tupakan Tupla tai kuitti, Paasivaaran Viisasten kerho, Orionin Tv-kotilääkäri ja Pohjoismainen Sähkö Oy:n Sävelkansio. Yhdyspankki kustansi amerikkalaisen Rin-Tin-Tin-sarjan esittämistä.
Mainokset olivat aluksi pääasiassa samoja, jotka pyörivät myös elokuvateattereissa. Kuten nykyisinkin, ne olivat lyhyitä, iskeviä ja usein toistuvia, joten ei ihme että ne jäivät monien mieleen. Uudesta välineestä niitä katsottiin samalla riemulla kuin muutakin tarjontaa.
Pesuaineista tehomainonnassa olivat ainakin Visko, Tend ja Suno. "Hintaa vertasin, valitsin uuden Tend-kilopaketin", lauleskeli Anja Piipponen. Vesi ja Visko teki "vitivalkoista vaivatta". Ihan varmuudella en saanut selvitettyä, mutta arvelisin että se oli juuri Suno, jota mainostettiin tuolla gallup-kyselyllä, joka on sinua lapsena riemastuttanut. Sunolla oli gallup-tyyppisiä mainoksia ainakin "hyvän pesuaineen ominaisuuksista".
Monesti mainosten hokemat jäävät päähän vuosikymmeniksi. Itselleni on tarttunut 1970-luvun alusta ikkunapesuainemainos, jossa kerrostalopihan rouvat vertailivat pesuaineitaan:
"Millähän se Kaisa?"
"No Vinduksella! Sillähän ne nykyään kaikki!"


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!