yle.fi


Mottitalkoot

Julkaistu: 09.12.2008 - Hannu Heiskanen

Tervehdys!
Muistan nähneeni muutama vuosi sitten lyhytdokkarin sota-aikaisista mottitalkoista. Tämä kyseinen pätkä kiinostaa siksi että äitini Airi Heiskanen(90v.) kävelee yhdessä otoksessa suoraan kameraa kohti. En löytänyt ko. pätkää arkistosta.
t: Hannu Heiskanen

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Hannu!
Ainoat sota-ajan mottitalkoita käsittelevät dokumentit, jotka on uusittu televisiossa viimeisen kymmenen vuoden sisällä, ovat Auttamistahtoa ja työniloa vuodelta 1944, Miljoona mottia talkootahdissa vuodelta 1942, Kaikki kansa talkootöissä vuodelta 1941 ja Finlandia-katsaus nro 4 vuodelta 1943. Ne esitettiin vuonna 2001 sarjassa Suomi eilen elokuvan silmin. Lisäksi Finlandia-katsauksessa nro 19 vuodelta 1943 esitellään mottitalkoiden voittajapaikkakunnat, mutta sitä ei ole sellaisenaan uusittu televisiossa.
Katkelmia kaikista edellä mainituista on näytetty ohjelmissa Sodan ja rauhan liitto (2004), Kansakunnan lisämuisti - nuorten talkoot (2002) sekä 4-osaisessa historiasarjassa Pula-aika (2006).
Auttamistahtoa ja työniloa on kuvattu Helsingissä ja nimeltä mainitsemattomilla paikkakunnilla, ja sisältötietojen mukaan siinä on muun muassa naisia talkootöissä ja sankarihaudoilla.
Miljoona mottia talkootahdissa on kuvattu Helsingissä, Lahdessa ja Joutjärvellä, ja siinä kerrotaan myös piirienvälisistä mottikilpailuista.
Finlandia-katsaus 4:ssä matkataan kuorma-auton lavalla mottitalkoisiin, joissa naisetkin heiluvat kirveiden kanssa.
Kaikki kansa talkootöissä -dokumentti löytyy YLEn Elävästä arkistosta, ja sinne kirjoittamalla voit toivoa lisättäväksi noita muitakin talkoodokumentteja.
Harmi että et heti ohjelman nähtyäsi pannut sen nimeä paperille ylös! Toivottavasti näistä tiedoista on kuitenkin apua jäljittämisessä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!