yle.fi


MTV:n mainoksia 80-luvulta

Julkaistu: 28.10.2008 - _Nowiz_

MTV esitti joitakin klassikkomainoksia 1980-luvulla. Joitakin mainoksia pitäisi olla tallella - varmaan. Mitä 80-luvun mainoksia on arkistoissa?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Nowitz.
Klassikkomainoksia on tehty televisiolle jo puolen vuosisadan ajan, muun muassa sellaisia, joiden pääosassa on muuan James Dean. Ja onhan mainoksia toki tehty television lisäksi myös elokuvateattereihin.
Mainoksia on tallella runsaasti eri vuosikymmeniltä, sillä niitä koskee täysin sama arkistointivelvollisuus kuin muutakin audiovisuaalista materiaalia. Valtaosan mainoksista on arkistoinut mainostaja, eli se yhtiö, jonka tuotetta mainoksessa myydään. Jonkun verran varakopioita löytyy toivottavasti mainostoimistojen arkistoista. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto Kava (ent. SEA) on arkistoinut elokuvia, lyhytelokuvia, mainoselokuvia... kaikkea liikkuvaan kuvaan liittyvää materiaalia.
Tv-yhtiöillä ei periaatteessa ole mainoksia arkistoissaan, koska mainokset eivät ole yhtiön omistamaa materiaalia, vaan mainostajan. MTV:n arkiston mainoksista en tiedä, mutta Yleisradion tv-arkisto on kyllä pyrkinyt säilyttämään kaikki mainosvideot, joiden kopio sen arkistoon on jostain kulkeutunut. Mainoksethan ovat osa tärkeää kulttuurihistoriaamme.
Perustietoa kotimaisista mainoksista löydät mainiosta teoksesta Nyt uutta Suomessa!, jonka Visa Heinonen ja Hannu Konttinen julkaisivat vuonna 2001. Teoksessa, jonka alaotsikko on Suomalaisen mainonnan historia, on myös dvd-liite, jolta löytyy kolme tuntia herkullista mainosmateriaalia. Myös yritykset ovat julkaisseet itse jonkin verran vanhoja mainoksiaan uudessa formaatissa, esimerkiksi kaikki Jenkki-maniokset 1957-2001 on julkaistu dvd:llä, jota saattaisi vielä löytyä Leafin konttorista.
Tällä hetkellä vanhoja tv-mainoksia löytyy paitsi YouTubesta, myös MTV3:n nettisivuilta, osoitteesta http://www.mtv3.fi/parhaatsekunnit.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!