yle.fi


Muinoset

Julkaistu: 14.07.2008 - Niina

Hei!
Olen yrittänyt kaivaa tietoa lastenohjelmasta (piirretty) nimeltään "Muinoset".
Ainoa tieto, minkä löysin, oli että se on tullut televisiosta vuonna 1974, jolloin olen ollut viiden vanha. Muistikuvani on, että sarja oli hauska ja sen tapahtumat sijoittuivat muinaiseen "Tukkiholmaan". Olisiko sarjan alkuperäisestä nimestä tietoa, että voisin kaivella lisää tietoa netistä sen perusteella?
Terveisin Niina

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Niina.
Animaatiosarja Muinoset tuli TV1:ltä vuonna 1974. Se perustuu ruotsalaisen Bertil Almqvistin lastentarinoihin, jotka käsittelevät tosiaankin "muinaista Tukkiholmaa", peräti kivikautista. Koko 10-osaisen sarjan tarkoitus oli saada lapset paremmin ymmärtämään historiaa ja kivikauden elämää. Aluksi Muinosten perhe asuu luolassa, sitten se perustaa Tukholman, matkustaa Egyptiin, löytää Amerikan ja keksii lentokoneen.
Kaksi Muinos-tarinaa julkaistiin Suomessa myös sarjakuva-albumeina nimillä Musa ja Muru Egyptissä sekä Musa ja Muru Englannissa (molemmat Weilin+Göös, 1971), ja ne taitavat olla nykyisin melkoisia keräilyharvinaisuuksia.
Muinosten alkuperäisnimi on Barna Hedenhös, ja tarinat ovat huomattavasti kuuluisampia kirjoina kuin animaatioina. Kirjasarja alkoi ilmestyä vuonna 1948, animaatiosarja on vuodelta 1972. Sarja löytyy Ruotsista myös dvd:nä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!