yle.fi


Muistikuvaputki ja kahvin juonti

Julkaistu: 29.05.2008 - Teen ystävä

Verestin tänään muistiani katsomalla loistavaa Muistikuvaputkea videolta. Draama-jakson alussa oli varmaan parin minuutin pituinen juttu, jossa käsiteltiin kahvinjuontia eri sarjoissa. Kymmenittäin lyhyitä pätkiä eri ohjelmista. Kuinka kauan tälläisen setin kokoaminen kestää ja miten helposti sopivat kohtaukset on löydettävissä, kun sarjoja on parhaillaan sadoittain, ja jaksoja tuhansittain, ja kuvanauhaa ties kuinka monta tuhatta kilometriä. Loistavaa työtä!

Rouva Ruutu vastaa:

Kiitos kysymyksestä, teen ystävä!
Kahvinjuontihan oli Muistikuvaputken koko draamajakson läpikäyvä teema. Alun potpurissa osoitettiin, että kotimaisessa tv-draamassa on todellakin kulutettu tuhansia litroja kahvia, Heikin ja Kaijan kahvinkeittojahkailuista ihan nykypäivään asti. Kahvitteluun palattiin sitten tuon tuostakin jakson aikana.
Materiaalista ei siis ollut pulaa. Onneksi idea syntyi ajoissa eli silloin kun kyseisen jakson toimittaja-käsikirjoittaja Kati Sinisalo oli vasta katselu-urakkansa alussa. Hän merkitsi muistiin kahvittelukohtaukset kaikista katsomistaan tv-sarjoista ja tv-näytelmistä ja digitoi ne leikkaamoon. Niiden etsiminen valtavasta materiaalista varta vasten olisi ollut kauhean työlästä, nyt se sujui normaalin research-vaiheen kylkiäisenä.
Kahviaineistoa kertyi yli 150 pätkää ainakin 60:sta eri sarjasta tai draamasta. Tuon herkullisen materiaalin karsimisessa oli kyllä kova työ. Lopulta potpuriin päätyi Muistikuvaputken leikkaajan Marko Ahokkaan taitavasti koostamana siis vain pieni osa hankituista pätkistä.
Käytettyjen kahvinjuontipätkien listan löydät näiltä sivuilta, täältä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!