yle.fi


Musta ori kateissa

Julkaistu: 27.05.2008 - Heppahullu

Minulla oli lapsena erityisen rakas kirja, jonka päähenkilönä seikkaili Musta ori. Äitini aina kertoi, että samainen heppa esiintyi myös televisiosarjassa. Olen kaivellut sarjaa esille nyt internetistä, mutta en ole löytänyt juuri mitään tietoja. Valmistamisvuosiksi kuitenkin löytyivät 1955-1960. Milloin sarjaa esitettiin Suomessa? Äitini on ollut teini-ikäinen 50- ja 60-lukujen vaihteessa, joten olettaisin, että tuolloin. YouTubestakaan ei kuitenkaan ole löytynyt tämän sarjan pätkiä, joten ovatko nauhat kärähtäneet, vai onko Musta ori vain muuten laukannut historian hämäriin?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Heppahullu,
Musta ori (Fury, myöhemmin myös nimellä Brave Stallion) oli Mainos-TV:n varhaisia nuortensarjoja. Sitä tosiaan tehtiin USA:ssa vuosina 1955-60, ja Mainos-TV alkoi esittää sitä 4.9.1961. "Koko perheen ohjelmaksi tarkoitettu uusi filmisarja" osoittautui hyvin suosituksi, ja se pyörikin 1960-luvun puoliväliin saakka ja uusittiin vielä vuosina 1973-75.
Sarja kertoo villihevoslauman johtajasta, joka sarjan alussa otetaan kiinni ja tuodaan kesytettäväksi karjatilalle. Ainoa henkilö, jonka Fury hyväksyy ystäväkseen, on pieni poika Joey (Bobby Diamond).
Vanha kunnon Musta ori ei ole laukannut lopullisesti luotamme taivaanrantaan: se on ainakin Yhdysvalloissa julkaistu dvd:nä ja löydät siitä helposti lisätietoja nimellä "Fury Brave Stallion".


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!