yle.fi


Musta tuntuu - Varoitus: juonipaljastuksia!

Julkaistu: 11.01.2008 - mysteerin selvittäjä

Satutko muistamaan Neil Hardwickin MTV:lle tehdystä Musta tuntuu -sarjasta sen tapahtumia. En ole tätä sarjaa koskaan nähnyt ja olen koittanut onkia siitä tietoja netistä. Todella tiukassa on faktat! En ole muuta löytänyt kuin, että Ritva Valkama esitti siinä siivoojaa joka selvitti murhan. Mutta miten? Hän kokosi myös sarjan ajan palapeliä väärinpäin, siis kuvapuoli alas päin? Oliko tällä jokin merkitys? Sain myös selville että Aarre Karen olisi näytellyt murhaajaa ja tämä olisi repinyt vartalostaan osia irti, miksi? Muistikuvaputkessa oli pätkä jossa Karen käveli kuin sillä ei olisi ollut toista silmää, ja etsi ilmeisesti Valkamaa joka oli piilossa. Kuka/ketkä murhattiin? Mikä oli murhaajan motiivi? Sarjan valmistumisen jälkeen Hardwick oli kuulemma sanonut että olisi voinut päättää sarjan toisinkin ja sen myötä siihen tehtiin jatko-osa vuonna 1988. Muuttuiko asiat ja miten tarina päättyi? Toivottavasti muistaisit tästä jotain.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei mysteerin selvittäjä,
Neil Hardwickin kirjoittama ja ohjaama Musta tuntuu (MTV 1985) jäi hyvin mieleeni, sillä suomalaisissa rikostarinoissa näkee harvoin niin onnistunutta mustan huumorin, hyytävän surun ja tiheän jännityksen yhdistelmää.
Neliosaisen sarjan koko juonta ja sen kaikkia käänteitä en ryhdy kertomaan, mutta tässä hiukan faktoja. Ja varoitus muille: luvassa on juonipaljastuksia!
Leskeksi jäänyt Lilli Nygren (Ritva Valkama) toimii siivoojana oikeuslääketieteen laitoksella. Hänen yhä kotona asuva poikansa Erkki (Taneli Mäkelä) on supon etsivä. Erkin tyttöystävä Anita (Satu Silvo) on hukkunut vuosia aiemmin, mistä poika ei ole oikein koskaan toipunut. Lilli pääsee työnsä kautta paitsi ruumiiden myös rikostutkijoiden lähelle, ja hän tarjoilee kuulemiaan tietoja ja omia selvityksiään pojalleen salaviisaasti, tyhmempää esittäen. Aarre Karén näyttelee Erkin esimiestä ja tämän vanhempien vanhaa ystävää. Pikku hiljaa selviää, että hän on sekaantunut sekä Anitan kuolemaan että uusiin rikoksiin. Tapahtumat selviävät pala palalta, mitä takaumien käyttö korostaa. Kaikki liittyy supon suojeluksessa pidettyyn kansainväliseen huippukokoukseen.
Palapelin kokoaminen väärinpäin eli vaikeusastetta roimasti nostaen oli minusta oivallinen kuvallinen keksintö, joka kertoi paljon Lillistä - siinäpä merkitystä kerrakseen!
Karén ei Muistikuvaputkessa nähdyssä loppukohtauksessa sentään itse revi jäseniään: kamppaillessaan parvekkeella hengestään Lilli tulee riuhtaisseeksi konnalta irti lasisilmän, joka putoaa maahan. Lopulta konna roikkuu parvekkeelta jalastaan - ja tekojalka jää paikalle rynnänneen Erkin käteen.
Hardwick kirjoitti tosiaan sarjaan lisäjakson, joka esitettiin sarjan uusinnan päätteeksi vuonna 1988. Jakson nimi oli "Rosvo on kuollut, eläköön rosvo!".
Sarjan tv-uusintaa ja/tai dvd-julkaisua kannattaa toivoa MTV3:lta.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!