yle.fi


Muumit på svenska

Julkaistu: 07.12.2007 - pikku Myy

Olen syntynyt -66. Minulla on hämärä muistikuva ajasta ennen kansakouluikää, että olisin katsonut tv:stä muumeja. Tosin ne ei olleet piirrettyjä vaan muumiksi pukeutuneita henkilöitä ja puhuivat varmaankin ruåtsia, koska oppikouluikäinen isosiskoni joutui harmiksensa lukemaan tekstejä. Muistanko vallan omiani vai onko muistikuvani todellinen? Haluaisin joskus nähdä uusintana, jos niitä on olemassa jossain. Nämä muumit saattaisivat olla lähempänä alkuperäisiä, kirjojen muumeja. Piirretyt japsimuumit kun ovat hiukan liian pastelleja ja "kilttejä"!

Rouva Ruutu vastaa:

Muistat ihan oikein, Pikku Myy!
Kyse oli Ruotsin television vuonna 1969 tuottamasta 13-osaisesta sarjasta Mumintrollet. Sen keskeiset tekijät olivat suomalaisia: Muumipeikkoa esitti Lasse Pöysti, Pikku Myytä Elina Salo, Muumimammaa Birgitta Ulfsson ja Muumipappaa Nils Brandt. Sarjan oli ohjannut Vivica Bandler ja sen sovituksesta vastaisivat itse Tove ja Lars Jansson, joten turhan kiltti pastellimaisuus vältettiin.
Tähän sarjaan tosin liittyy monella lapsella todella traumaattisia muistoja, sillä muumit irrottivat yhtäkkiä päänsä! Se tapahtui kuninkaan (Gösta Ekman) käskystä, mutta Ruotsissa spekuloitiin sillä, että näyttelijät olisivat muuten tukehtuneet muuminaamioittensa alle.
Sarja esitettiin TV1:ssä keväällä 1970.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!