yle.fi


Myrskylinnut

Julkaistu: 26.11.2007 - timbe

Hei rva Ruutu,
tänään nähty Muistikuvaputken Lapset-jakso jäi kaivelemaan, sillä muistan pikkupoikana, mielestäni vuosina 1966-67, katselleeni haltioituneena Myrskylinnut (Thunderbirds) nukkeanimaatiota. Se oli sci-fi-tyyliin tehty sarja, jossa seikkailtiin erilaisilla raketeilla maapallon pinnallla ja lähiavaruudessa. Muistan erityisesti Myrskylinnuille ominaisen tunnusmusiikin ja raketit, joita piirtelin itsekseni. Taitaapa sarja vaikuttaneen myöhemmin sci-fi-kirjallisuuden lukemiseen ja voi olla, että se on johtanut myös harrastuksien ja ehkäpä jopa ammatin valintaan.
Wikipedia kertoo sarjaa esitetyn vasta Kolmosella. Olenko oikessa että sarjaa esitettiin Ylellä 60-luvulla? Miten monta jaksoa? Onko näitä vanhoja sarjoja missään saatavilla?
t: timbe vuosimallia -60

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Timbe,
olet ihan oikeassa, Myrskylintuja on esitetty Suomessa jo 1960-luvulla. Sarja pyöri TV2:n tiistai-illoissa keväällä 1968, ja kukapa sen silloin nähnyt voisi ikinä unohtaa Barry Grayn upeaa tunnusmusiikkia! TV2 esitti sarjaa myös syksyllä 1973. Myrskylintuja on tehty kaikkiaan 32 jaksoa, mutta en pysty millään muistamaan, nähtiinkö ne kaikki Ylessä 1960-70-luvulla.
Muistikuvaputken Lapset-jaksossa keskityttiin kotimaisiin lastenohjelmiin, muuten Lady Penelope ja Tracyn perhe olisivat ilman muuta kuuluneet mukaan.
Thunderbirds esitettiin alun perin Britanniassa 1965-66. Sarja on julkaistu Britanniassa myös dvd:llä - boksissa on peräti 12 levyä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!