yle.fi


Naisvankila: Enkelten siipi

Julkaistu: 15.07.2008 - Maago

Mikä oli se kotimainen sarja joka kertoi naisvankilasta? Pääosassa oli ainakin Mitta Sorvali. Tuli muistaakseni joskus 90-luvulla maanantai-iltaisin ykköseltä. Siinä oli muistaakseni kaunis tunnusmelodia, mikähän laulu siinä soi?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Maago,
muistelet 9-osaista sarjaa Enkelten siipi, joka esitettiin YLE TV1:n Kotikatsomossa vuonna 1993. Sarjan ohjasi Sulevi Peltola, joka toimi myös yhtenä käsikirjoittajana Liisa Urpelaisen, Leena Kempin, Harri Nykäsen, Ilse Raution ja Timo Rytkösen kanssa.
Sarjan henkilöt ja tapahtumat ovat keksittyjä, mutta niiden taustalla on oikeita naisvankien tarinoita, joihin tekijätiimi tutustui Hämeenlinnan lääninvankilassa.
"Lusijaneitoja" ja heidän vartijoitaan esittävät mm. Sirpa Taivainen, Elina Hurme, Sarina Röhr, Birgit Baltzar, Eira Soriola, Kaija Kärkinen, Markku Blomqvist, Tarja Keinänen ja Kaija Pakarinen. Naisvankien henkinen johtaja, Rytköskä, saa hienon tulkin Liisamaija Laaksosesta. Keskeisessä roolissa Eva Sireninä nähdään tosiaankin Miitta Sorvali, jonka kohdalla koetaan myös vapauden vaikeus. Ylivartija Mansikkalana häärii vaikuttava Anja Pohjola.
Ohjelman musiikin on säveltänyt Kaj Chydenius. Tunnusmelodia on kaunis sanaton sävelmä, mutta sarjassa on jonkun verran myös laulettua musiikkia. Itselleni on jäänyt mieleen Erkki Saarelan esittämä tango, jossa lauletaan näin: "Huurtukoon kuu, jäätyköön tähdet. Taivaankansi huutakoon: On marraskuu, kuoleman kuu. Huurtukoon kuu, kun sinä lähdet." Laulua ei tietääkseni ole levytetty.
Koko ohjelman musiikki on haikeansuloista ja pehmeästi vanhahtavaa.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!