yle.fi


Noppa vai Pallonoppa?

Julkaistu: 16.02.2009 - x

70-luvulla tuli hämmästyttävän vähän lastenohjelmia, Vaahteramäen Eemeliä ja Peppi Pitkätossua lukuun ottamatta. Yksi hyvinkin opetuksellinen kotimainen ohjelma oli tuo, jonka itse muistan Noppa nimisenä ja taisi kuitenki olla Pallonoppa. Pelasta keski-ikäistyvä piinasta ja kerro nimen oikea laita. Toinen juontajista oli Heikki Takkinen ja ohjelma päättyi aina kansainväliseen meininkiin; eri kansalaisuuksia olevat nuket esittivät kansanmusiikkiaan. Kylläpä ne olivat värikkäitä, vaikka mustavalkoista katseltiin vielä 80-luvun lopullakin.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei.
Monien muiden mielestä 1970-luku oli lastenohjelmien kultakautta: Tenavatuokio, Kukkuluuruu, Iltasatu, Nukkumatti, Kasper-teatteri, Herra Huu, Juju, Nappi, ... ja sitten kaikki legendaariset lastennäytelmät, kuten Vinski ja Vinsentti tai Villahousupakko. Pikku Kakkonen aloitti vuonna 1976, ja sitten syntyivät Pelle Hermanni, Ransu, Timo Taikuri ja monet muut legendaariset hahmot.
Noppa liittyi siihen opettavaisten ja valistavien lastenohjelmien ketjuun, jossa olivat myös sellaiset sarjat kuin Miksi?, Mitä varten? ja Tiesitkö?
Noppa tuli vuodesta 1973 vuoteen 1980, ja sitä juonsivat Heikki Takkinen ja Maija Asikainen. Sarjassa käsiteltiin käytännön asioita naimisiinmenosta hapankaalin valmistamiseen. Pallo-Noppa oli yksi Noppa-perheen ohjelma, muita olivat Kello-Noppa, Minä-Noppa ja Noppa-Noppa. Eri kansallisuuksista kertova Pallo-Noppa uusittiin YLEn Lastenohjelmien 40-vuotisjuhlan kunniskasi vuonna 2004. Se on tehty vuonna 1976 ja se on mustavalkoinen, vaikka onkin piirtynyt mieleesi niin värikkäänä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!