yle.fi


Nuorten sarja Eevan luokka ja Arvoisa rouva Marie

Julkaistu: 27.02.2008 - Johanna

Hei Rouva Ruutu!
1980-luvun puolivälissä tai loppupuolella tuli kotimainen nuorten sarja muistaakseni tv1:ltä. Siinä seurattiin tyttöluokan elämää joskus ehkä 1800-luvun ja 1900-luvun taitteessa. Yksi tytöistä saattoi olla nimeltään Hanna tai jokin tämäntapainen nimi. Jotenkin muistaisin, että sarja saattoi tulla aamu-
päivisin.
Ja sitten toinen kotimainen sarja, tämäkin tuli joskus 80-luvun puolivälissä ja oli kotimainen draamasarja. Muistaisin että sarjan nimi olisi ollut: "Arvoisa rouva Marie" tai jokin tämän kaltainen. Sarja oli muistaakseni historiallinen. Sitä en muista miltä kanavalta tämä tuli koska olin lapsi silloin ja muistikuvat ovat hataria. Kertoisiko Rouva Ruutu jotain näistä molemmista kotimaisista sarjoista? Kiitos!

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Johanna,
tuo nuorten sarja on varmasti Eevan luokka, joka esitettiin ensi kerran TV1:ssä joulun aikaan 1986. Se perustui Maria Marckin eli Kersti Bergrothin vuonna 1917 ilmestyneeseen suosittuun tyttökirjaan. Neliosaisen tv-sarjan ohjasi Maija-Liisa Sutinen. Eevaa, jonka elämää 1900-luvun alun Helsingissä sarja seurasi, näytteli Laura Kahanpää. Hänen ystäviään esittivät Jaana Kekkonen ja Kaisa Tammi. Kaisa Tammen roolihahmo oli vilkas tyttö nimeltä Hertta.
Sarja uusittiin jouluna 1989.
Arvoisa rouva Marie oli MTV:n suuri historiallinen sarja joulukuussa 1985. Se perustuu Pirjo Tuomisen romaaneihin "Arvoisa rouva Marie" ja "Myrttiseppeleet". Sarja kertoo Marie Hackmanin elämästä Viipurissa vuosina 1793-1865. Marien puoliso Johan Hackman perustaa kauppahuoneen, joka jää Marien käsiin aviopuolison kuoltua. Marie nostaa kauppahuoneen jaloilleen, ja siitä tulee Viipurin menestynein. Mariesta kehittyy arvostettu matroona, jonka kauppahuoneella on oma laivastokin.
Viisiosainen sarja oli MTV:n historian kallein tuotos tuohon mennessä, sen peruskustannukset olivat lehtitietojen mukaan 3,5 miljoonaa markkaa. Noin viidenkymmenen viimeisen päälle puvustetun näyttelijän työ kesti kauan, kuvauksetkin veivät kaksi vuotta.
Ensimmäisessä osassa Marie Hackmannia näyttelee juuri Teatterikoulusta valmistunut Sanna Fransman, lopuissa osissa Mariena nähdään hänen äitinsä Heidi Krohn. Muita näyttelijöitä olivat mm. Risto Aaltonen, Martti Tschokkinen, Eila Pehkonen, Elli Castrén ja Veikko Honkanen. Sarjan ohjasi Eeva Salminen, ja alkuperäinen idea tuli itse Kyllikki Virolaiselta, MTV:n perhetoimituksen entiseltä päälliköltä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!