yle.fi


Odysseus: Tv-sarja Odysseia

Julkaistu: 10.12.2008 - Kyselijä

Hei.
Odysseus, tai Odysseya tai Ilias ja Odysseau tuli aikanaan 80-luvun, sanoisin aika alussa TV:stä. Näytelty, eli ei piirretty. On siis historiallinen seikkailu Odysseuksen retkistä; pelottava kyklooppi on jäänyt hyvin mieleen, sekä kosteat mutta iloiset juhlat, joissa tanssittiin ja jokus vähän tapeltiinkin. Jos en muista päivää väärin sanoisin, että lauantai-illassa, saunan jälkeen sitä pikkutyttöinä katseltiin. Välillä kohtaukset olivat niin jännittäviä, että meidän lasten piti laittaa kädet silmille hetkeksi aikaa. Osaatko kertoa milloin ja mikä ja kuinka kauan sitä esitettiin? Ja millä kanavalla? En ole huomannut uusintoja tästä, eikä ole ymmärtääkseni kellään DVD:lläkään toistaiseksi. Muistaako kukaan muu tällaista, vai olemmeko sisareni kanssa ainoat, joilla on tällaisesta muistikuvia?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Kyselijä.
Kahdeksanosainen Odysseia (Le Avventure di Ulisse/L'Odissea) on varmasti jäänyt monen muunkin mieleen, minäkin muistan se erinomaisesti! Ehkäpä juuri sinun ikätoverisi eivät ole sitä niin paljon katselleet, kun se tuli MTV:ltä torstai-iltaisin syksyllä 1982. Italialais-ranskalais-jugoslavialais-saksalainen yhteistuotantosarja on nimittäin alunperin vuodelta 1968, ja se on esitetty meillä televisiossa myös vuosina 1973 ja 1977.
Sankari Odysseusta sarjassa esittää jugoslavialainen Bekim Fehmiu, Penelopeiaa kreikkalainen Irene Papas. Troijan sotaretkeltä kotimatkaa tekevä Odysseus joutuu kohtaamaan monia koettelmuksia seireeneistä kyklooppiin. Samson Burken esittämä kyklooppi Polyfemos on jäänyt varmasti kauheudessaan monille katsojille mieleen.
Sarjan ohjasivat Franco Rossi ja Piero Schivazappa, ja yhden jakson ohjasi itse kauhumestari Mario Bava. Sarjassa olikin kieltämättä monia kauhistuttavalla tavalla mieleenpainuvia kohtauksia. Olisipas jännittävää nähdä tämäkin sarja uudelleen!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!