yle.fi


Oleanterit ovat myrkyllisiä

Julkaistu: 12.03.2008 - kn

Jostain sattuman oikusta tuli mieleeni tuon niminen lasten tai nuorten jännityssarja varmaankin 1960-luvulta. Muistelen, että sarjan nimi tuli itse sarjassa esille vasta aivan viimeisenä repliikkinä, tai ainakin viimeisten joukossa. Muutapa en muistakaan, paitsi että jännittävä sarja se oli ainakin alakoululaisen mielestä.

Osaatko kertoa lisätietoja sarjasta - millainen oli juoni, keitä olivat tekijät ja kuka lausui tuon "oleanterit ovat myrkyllisiä" -repliikin?

Rouva Ruutu vastaa:

Hyvä Kn.
Aavistamattasi heitit minulle melkoisen salapoliisitehtävän, sillä muistin hyvin tuon sarjan nimen - mutta sitten kaikki jäljet tuntuivatkin katoavan.
Antenni-lehtiä selailemalla selvisi, että kyseessä oli alakoululaisille suunnatu sunnuntai-iltapäivien makasiiniohjelma, jonka nimi oli Kanava kolme. Sitä teki TV1:n lasten- ja nuorten toimitus vuosina 1967-69.
Kanava kolme tuli joka toinen sunnuntai klo 14:30 ja siinä oli tunnin pakettiin koottu monenmoista tenavia viihdyttävää tavaraa: Viikarikiikari, Professori Hajamieli, Studiokerho, kuukauden eläin ja Arvalla esiintymään -osuus. Syksyllä 1968 Kanava kolmen sisällä tuli myös kysymäsi Oleanterit ovat myrkyllisiä, jota ohjelmatiedoissa kuvaillaan "poikien salapoliisitehtäväksi".
Noita vartin mittaisia "tehtäviä" tuli syksyn aikana viisi, jotka esitettiin joulukuussa 1968 myös yhtenä pakettina. Silloin ohjelmatiedoissa luki näin: Kanava kolme esittää salapoliisisarjan "Oleanterit ovat myrkyllisiä" alkutapahtumista loppuratkaisuun.
Sarjan käsikirjoitti ja ohjasi Orvo Kontio, kuvasi Mikko Sergejeff ja sen nauhoittivat ja leikkasivat Pentti Paganus ja Jarmo Jokinen. Sarjan esiintyjistä en löytänyt tietoa, ja koska yhtään jaksoa ei ole tallella, jää nimirepliikin lausujakin arvoitukseksi - ellei hän sitten itse ilmoittaudu.
Seuraavana vuonna Kanava kolmen koululaisten jännärisarja oli muuten nimeltään "Kuka on kavaltaja?" Sekin kuulostaa melko kihelmöivältä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!