yle.fi


Olet vain kahdesti nuori ja Lyhyet erikoiset

Julkaistu: 05.02.2008 - Oiva Pilsu

Morjensta hurmaava rouva!

Kerroppas kun sinä tiedät kaiken mahdollisen kaikesta mahdollisesta minulle vastaukset peräti kolmeen (sori kysymysten runsaus) asiaan.

a) Kolmoselta lienee joskus 80-luvulla tullut sarja nimeltään Olet vain kahdesti nuori. Miljöönä on ollut vanhainkoti, ja näyttelijöinä ilmesesti vanhempia suomalaisia näyttelijöitä. Kysymys kuuluukin, että ketä kaikkia?

b) Näyttelijöitä koskee myös tämä kysymys. Olisipa mukava tietää Veikko Huovisen Lyhyet erikoiset tv-sarjan näyttelijöistä. Jaksojen "Erään murhan motiivit" sekä "Ystävykset" näyttelijät tiedän, mutta mitenkäs muut? Vesku Loirikin lienee ollut jossain mukana? Eipä ole tuostakaan laatusarjasta uusinta tai dvd toiveita :<

Mutta muutamista muista on, ainakin Vesku Showsta ja Hynttyyt yhteen-sarjasta on tulossa kolmannet julkaisut! Elokuva-arkistossa nuo on jo tarkistettu, ja kysyisinpä nyt sinulta, että koskahan lienevät kauppoihin tulossa? Entä tiedätkös muista suomijulkaisuista, koskien siis nimenomaan maikkarin tai ylen klassikko (yli kymmenen vuotta wanhoja) tv-sarjoja?

Kiitokset sinulle jo etukäteen, ja anteeksi jos hiki kasteli otsasi minun utelujeni tähden ;)

Rouva Ruutu vastaa:

Hei hei, Oiva Pilsu.
Hurmaavia ovat kysymyksesikin.
Olet vain kahdesti nuori oli MTV:n naisten vanhainkotiin sijoittuva komediasarja vuosina 1980-81. Hilpeitä asukkeja esittivät Hillevi Lagerstam, Saara Ranin, Kaisu Leppänen, Martta Kontula ja Martta Kinnunen. Saara Ranin oli kuvauksissa 82-vuotias; asukkaiden keski-ikä oli kunnioitettavat 68½ vuotta. Vanhainkodin johtajatar oli Maj-Britt Heljo, muissa rooleissa nähtiin Anitta Niemi, Uljas Kandolin ja Ville Salminen.
Sarjan alkuperäiskäsikirjoitus oli tuontitavaraa. Se perustui brittiläiseen sarjaan You're only young twice (1977-81), jonka olivat käsikirjoittaneet Pamela Valentine ja Michael Ashton. Suomeksi sarjan oli sovittanut ja ohjannut Ville-Veikko Salminen.

Veikko Huovisen teksteihin pohjautuva Lyhyet erikoiset tuli sekin MTV:ltä, ja sen ohjasi Pauli Virtanen. Kymmenosaisen sarjan ensimmäinen jakso esitettiin 6.1.1986. Sen nimi oli Oravanmetsästäjän sihteeri, ja siinä näyttelivät Anne Nielsen ja Esko Hukkanen.
Seuraavat osat olivat:
Kuorsaus (20.1.1986) - Ville Sandqvist, Martti Pennanen, Aapo Vihunen ja Anita Heikkinen.
Jutta Grahnin mies (3.2.1986) - Kirsti Kemppainen, Katriina Rinne, Marjatta Rinne, Heikki Nousiainen ja Sakari Jurkka.
Viinankätkijä (17.2.1986) - Vesa-Matti Loiri, Martti Kainulainen, Aapo Vihunen ja Ahti Kuoppala.
Kevätkauden päätti jakso nimeltä Rauhanjuna (3.3.1986), jossa Veikko Tiitinen ja Rauha Valkonen lähtivät katsomaan Rauhanjunaa kuin Matti ja Liisa rautatietä konsanaan.
Syksyllä sarja jatkui:
Ammattimainen puolueenhaukkuja (6.10.1986) - Erkki Saarela, Esko Nikkari, Maija-Liisa Peuhu, Ismo Kallio ja Kirsti Kemppainen.
Potkukelkka ja patiini (13.10.1986) - Kristiina Elstelä, Juha Muje, Hellevi Seiro, Marita Nordberg, Aapo Vihunen ja Viivi Virtanen.
Erään murhan motiivit (20.10.1986) - Anne Nielsen, Vesa Vierikko, Martti Pennanen, Aapo Vihunen ja Kirsti Kemppainen.
Hyvät ystävykset (10.11.1986) - Esa Pakarinen Jr, Martti Tschokkinen, Marjatta Rinne, Kirsti Kemppainen, Viivi Virtanen ja Aapo Vihunen.
Sarjan huipensi joulukuun puolivälissä esitetty Kahden juopon joulu (1986), jossa Martti Pennanen ja Martti Kainulainen esittivät hauskasti ja lämpimästi laitapuolen huru-ukkoja.
Jokaisen osan kertojana, Huovishenkenä, oli Heikki Kinnunen, joka sai roolistaan Jussi-patsaan. Sarja kannattaisi ehdottomasti uusia, joten siitä vaan postia MTV3:lle ja Subtv:lle!

Kyselit myös tulevista dvd-julkaisuista. Kunkin firman dvd-tietoa löydät julkaisijoiden nettisivuilta, esimerkiksi YLEn dvd:t on lueteltu YLE Shopin sivuilla. Sen paremmin valmistajat kuin kaupatkaan eivät yleensä pysty ilmoittamaan tarkkaa ulostulopäivää kovinkaan paljoa etukäteen, sillä vanhojen ohjelmien julkaisemiseen liittyy yllättävän paljon lakipykäliä ja sopimusneuvottelua ohjelman tekijöiden, kuten vaikkapa ohjaajien, näyttelijöiden, muusikoiden, lavastajien ja kuvaajien korvauksista.
Kaikkien osapuolien yhteinen etu on, että uusista tuotteista tiedotetaan heti kun mahdollista, joten kannattaa seurata dvd-julkaisijoiden nettisivuja!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!