yle.fi


Palindromiohjelma - Rouva Ruutu korjaa!

Julkaistu: 03.01.2008 - Pena Kuopiosta

Muistelen ehkä joskus 80-luvulla nähneeni ohjelman, joka oli palindromi. Siis puolesta välistä filmi kääntyi ikään kuin lopusta alkuun ja ohjelman koko toinen puolisko oli ohjelman alku takaperin esitettynä, kunnes oltiin filmin alussa. Vuorosanoja ei pyöritetty takaperin, vaan loppuosaan oli tehty loogisesti etenevä dialogi, niin että tarina eteni järkevästi loppuunsa.
Muistikuvaani liittyy, että Neil Hardwick olisi ollut mukana tässä. Onko tälläistä ohjelmaa ollut?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Pena, muistelet varmaan Kari Paljakan mainiota lyhytelokuvaa Nonstop (1987). Sitä voisi tosiaan nimittää palindromielokuvaksi, sillä tarina kiertävästä revolverista päättyy siihen mistä se alkaa.
Olisi mahtavaa nähdä se uudestaan - ja mielellään monta kertaa peräkkäin!
Rouva Ruutu korjaa:
Sain juuri postia itseltään Neil Hardwickilta:
"Hei Rouva Ruutu.
Kyllä se palindromiohjelma oli minun kirjoittama ja ohjaama, TV2:lle joskus 80-luvulla. Nimeltään "Saippuakauppias" se meni eteenpäin 12 ja puoli minuuttia ja sitten kuvanauha ajettiin takaperin alkuun ja päälle dubattiin uudet repliikit. Se oli erittäin vaikea tehdä. Esimerkiksi näyttelijöiltä piti kieltää tavallinen katseen siirto - silmät liikkuvat ensin ja sitten pää kääntyy - koska se ei olisi toiminut takaperin katsottuna. Ehkä sen takia ohjelmasta ei tullut kovin hauska."
Nyt ihan nolottaa, Nonstop kun on rakenteeltaan luuppi eikä palindromi!
Neil Hardwickin "Saippuakauppias eli uusi otto" esitettiin TV2:lla huhtikuussa 1984. Sitä kuvailtiin "komediaksi mustasukkaisen aviomiehen kuvitelmista tai sitten vainoharhaisen psykiatrin kuvitelmista".
Hauska tai ei - olisi todella mahtavaa nähdä se uusintana!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!