yle.fi


Piirrosta ja mustavalkoista elokuvaa

Julkaistu: 24.11.2007 - Elli

Hei! En muista oliko tämä ohjelma aikuisille vai lapsille. Muistikuvani on erittäin hatara, mutta muistan pitäneeni siitä lapsena koska se oli niin erikoinen.
Joku piirtää ohjelmassa hiukan kuin sarjakuvaa elokuvan lisäksi tai elokuvan sekaan. Sarja oli ulkomainen, amerikkalainen käsittääkseni.
Tapahtumat käsittelivät kaiketi erään asunnon tapahtumia, perheen?, taisi olla koirakin? Piirtäjä saattoi pyyhkiäkin jotain pois tarinasta, ellen väärin muista, ja piirtää asiat uudelleen. Muistelen että piirroshahmoina olisivat olleet ainakin mies ja koira ja kaksikerroksinen omakotitalo. Nähtävästi sitä esitettiin ollessani alle 8 v. eli luultavimmin 1960 lopulla tai 1970 alussa. (1974 täytin 8 v.)
Löytyisikö näin hatarilla tiedoilla mitään tietoa?

Rouva Ruutu vastaa:

Kiitos Elli, kun sait minutkin taas muistamaan tuon mainion sarjan! Sen nimi on Komediaa James Thurberin tapaan (My World and Welcome to It, NBC 1969-70), ja sitä tehtiin Amerikassa vain yksi kausi, 26 jaksoa.
Suomessa sarja esitettiin vuonna 1970 ja uusintana 1975.
Kuten suomalaisesta nimestä käy ilmi, sarja perustuu The New Yorkerin pilapiirtäjän James Thurberiin kuviin ja kirjoituksiin. Se kertoo Thurberin oloisesta piirtäjästä ja tämän perheestä, ja se oli kovasti aikaansa edellä tavassaan yhdistellä piirroksia ja reaalimaailmaa. Mikään lastensarja se ei ollut, ja päähenkilön suhde vaimoon ja tyttäreen oli kaikkea muuta kuin sovinnainen, mutta juuri tämä sopeutumaton henki ilmeisesti vetosi pienempiinkin katsojiin. Itsekin muistan olleeni aivan ihastuksissani sekä siihen miltä sarja näytti että miltä se tuntui. Pääosaa esitti William Windom.
Sarja ei ollut mustavalkoinen - väri-tv:t vain olivat harvinaisia vuonna 1970 .
Thurberin ja tv-sarjan inspiroimana tehtiin myös elokuva The War Between Men and Women (1972), jossa pääosaa esitti Jack Lemmon.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!