yle.fi


Prinsessa, joka ei osannut puhua

Julkaistu: 11.02.2008 - Outi

Kiitos monesta mieleenpalanneesta muistosta!

Minulla on hyvin hatara mielikuva sellaisesta mahdollisesti koulu-tv:n ohjelmasta, jossa olisi ollut prinsessa, joka ei jostakin syystä osannut puhua tai kyennyt puhumaan. Ohjelma oli varmaankin kotimainen, ja se on lähetetty 80-luvulla, varmaankin jossakin 83-85-välillä. Onko tämä ihan kuvitelmaa?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Outi.
Muistelet yhtä Koulu-tv:n suosituimmista klassikoista. Skolteaternin esittämä Prinsessa, joka ei osannut puhua (Prinsessan som inte kunde tala) valmistui vuonna 1976, ja se palkittiin Japan Prize -kilpailussa vuonna 1977.
Ohjelma oli aikansa viittomakielinen trendituote. Viittomakieli oli juuri noihin aikoihin noussut teatterien lavoille ja muille estradeille, ja jopa Toivotaan toivotaan -ohjelmassakin oli viittomakielen tulkki kertomassa laulujen sisällöistä. Skolteatern pyrki esityksellään poistamaan ennakkoluuloja kuulovammaisia kohtaan, ja samalla innostaa ihmisiä opiskelemaan viittomakieltä.
Prinsessa, joka ei osannut puhua on toisenlainen satu. Kaverukset Algot ja Vilgot tapaavat kuuromykän prinsessan ja lähtevät yhdessä etsimään tälle kieltä. Matkalla kohdataan lohikäärme, puhuva kivi ja monia muita satuolentoja. Ja lopulta lohikäärmeen saarelta löytyy prinsessalle kieli - viittomakieli.
Christina Anderssonin käsikirjoitukseen perustuvan näytelmän ohjasi Skolteaternille Tukholman kaupunginteatterin ohjaaja Ellika Linden, tv-ohjauksesta vastasi Erkki Ilo. Päärooleissa nähtiin Marina Motaleff, Margret von Martens, Svante Martin ja Leif Lönnqvist. Ohjelmasta tehtiin sekä suomen- että ruotsinkielinen versio.
Ohjelma uusittiin lukuisia kertoja 1970-luvulla sekä vuosina 1981, 1983 ja 1988. Puhetaidoton prinsessa ei siis ole mielikuvituksesi tuotetta, vaan ihan oikea ohjelmaklassikko!


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!