yle.fi


Puolalainen nuorisosarja Toni Banana

Julkaistu: 09.12.2008 - Hatara muisti

Olen yrittänyt muistella 70-luvulla (alussa) esitettyä nuorisosarjaa puolasta tai tsekkoslovakiasta?? Siinä muistaakseni viisi nuorta seikkaili lähinnä kotikaupunkinsa kaduilla. Sen muistan että porukan päähenkilön roolinimi oli Toni / (-y) Banana?? Löydätkö jotain sarjasta... olisko ollut la iltapäivän ohjelmia?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Hatara muisti.
Enpä väittäisi muistiasi kovinkaan hataraksi, kun tämänkin kuriositeetin muistit! Nuortensarja Toni Banana (Stawiam na Tolka Banana) pyöri TV1:llä vuonna 1974. Sarjassa oli vain seitsemän osaa, ja se esitettiin maanantaisin tammikuun lopusta maaliskuuhun. Sarja uusittiin syksyllä 1975 keskiviikkoisin TV2:n puolella.
Sarja perustuu suositun puolalaisen nuortenkirjailijan Adam Bahdain romaaniin. Päähenkilö Tolek "Toni" Banan (Jacek Zejdler) on lasten "mafianjengin" johtaja, mutta jengi ei juurikaan pelottaviin tai aggressiivisiin puuhiin törmää. Sen sijaan jengi kiertelee kaupungilla ja auttaa ihmisiä erilaisissa askareissa ja antaa moraalisia opetuksia. Jokaisessa jaksossa esitellään uusi keskushenkilö, jonka tarinaa kerrotaan jengin kautta.
Sarjan ohjasi Stanislaw Jedryka. Alkutunnus, jossa lapsijengi laulaa ja soittaa sarjan letkeän tunnuslaulun, löytyy YouTubesta, jos haet tuolla ylempänä suluissa olevalla sarjan alkuperäisnimellä. Puolassa rakastettu sarja on julkaistu myös dvd:nä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!