yle.fi


Puolasta Mustia pilviä ja S.O.S.

Julkaistu: 11.04.2008 - Paulino

Tervehdys,
virkistä muistiani; 70-luvulla tuli sarja Mustia pilviä...oliko se puolalainen? Ja mitä sarjassa tapahtui?
Samoin muistan hämärästi sarjan SOS tai muuta hälyttävää, mutta jännittävä sarja, jossa majakka (?) tarjosi jännitykselle taustaa.
Puolastako-kö ?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Paulino.
Hauskaa, että muistit nämä kaksi harvinaista puolalaissarjaa - sieltä ne nimittäin tosiaan molemmat ovat kotoisin!
Mustia pilviä (Czarne chmury) on Puolan television kymmenosainen sarja, joka alkoi MTV:llä elokuussa vuonna 1975. Sarja sijoittuu 1600-luvulle ja kertoo puolalaisista aatelisista, jotka taistelevat Itä-Puolan saksalaistamispyrkimyksiä vastaan kuningas Juhana III Sobieskin alaisina. Eversti Dowgirid pakenee apulaisineen Preussiin liitetyltä alueelta Varsovaan, jossa taistelu saksalaisia vastaan jatkuu.
Sarjan ohjasi Andrzej Konic ja sen pääosissa ovat Leonard Pietraszak, Ryszard Pietruski, Edmund Fetting ja Stanislaw Niwinski.

Samana kesänä lauantai-iltaisin tuli MTV:ltä myös puolalainen 7-osainen S.O.S., jonka on ohjannut Janusz Morgenstern. Se kertoo S.O.S.-radio-ohjelman toimittaja Rafael Kostrosta, joka saa kuulla tuttavansa oudosta itsemurhasta - ja pian hänen oma tyttärensä katoaa. Piinaavan jännä sarja on kuvattu Gdanskissa ja Kostroa esittää Wladyslav Kowalski. Synkeään loppuratkaisuun ei liittynyt majakka, vaan kammottava, autio tuulimylly!

Mustia pilviä on ilmestynyt dvd-pakettina englanninkielisillä teksteillä vuonna 2003. Siitä voit etsiskellä lisätietoja nimellä Clouds of War.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!