yle.fi


Ruotsalainen rikoskomedia Kaksinaamaiset - Dubbelsvindlare

Julkaistu: 10.12.2008 - Late/Mikko Suhonen

Late: 80-luvun alussa tuli ruotsalainen TV-sarja Kaksinaamaiset. Muistatko ja osaatko kertoa siitä jotain. Itse muistan vain että siinä oli jotain huijareita jotka kyseisin keinoin hankkivat rahaa ja muuttivat sitten Espanjaan, mm kaksi naista leipoivat rahat joidenkin leipien tai piirakoiden sisään ja yrittivät salakuljettaa ne Ruotsista mutta tajusivat sitten lentokentällä ettei 1000 kruunun seteleitä saa viedä ulkomaille.
Siinä oli myös jonkun miehen lavastettu kuolema. Espanjaan oli muistaakseni perustettu jokin (?) kuolleiden ruotsalaisten kerho tms jossa maahan tulleet ruotsalaiset tapailivat. Muistankohan ihan väärin???
***
MIkko: Muistatko tällaista ruotsalaista komediasarjaa, jota seurasin 80-luvulla. Sarjassa ruotsalainen, huonosti menestyvä runoilija yritti piristää uraansa lavastamalla oman kuolemansa suomenlaivalla. "Kuolemansa" jälkeen hän siirtyi etelään ja kirjoitti sieltä käsin postuumia runokokoelmaa rikkinäisellä kirjoituskoneella. Kun kirja Ruotsissa julkaistiin, oli kirjoituskoneen aiheuttamat virhepainaumat jätetty kirjaan, koska niitä luultiin osaksi taiteilijan ilmaisua.
Sarjassa seurattiin samalla naisporukkaa, joka muistaakseni yritti toteuttaa pankkiryöstön. Valitettavasti en muista tarkemmin.
Sen kuitenkin muistan, että sarja oli hauska ja se olisi hauska nähdä uudelleen.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Late ja Mikko.
Niputin kysymyksenne yhteen, kun jäljitätte samaa hauskaa minisarjaa.
Tarkoittamanne kolmiosainen sarja on Sveriges TV:n tuotantoa, ja sen nimi on Dubbelsvindlarna (1981). Sarja on kaiketikin tullut televisiosta vuonna 1982 nimellä Kaksinaamaiset, mutta nyt en onnistunut löytämän sen lähetystietoja.
Sarja alkaa siitä, kun leskirouva Agnes juttelee sairaanhoitajansa Violetin kanssa siitä, kuinka oikea huijaus pitäisi tehdä. Kun hommaan lisätään intohimoinen kirjakustantaja ja yhden runoilijan suuri henkivakuutus, saadaan jo pikku sotku aikaiseksi. Huijausjuonen paisuessa paisuu myös sotku, ja monimutkaisten vaiheiden jälkeen naisilla on tosiaankin kaksi miljoonaa kruunua leipiin leivottuina matkalla Espanjaan, kustantajalla Suomen-laivalla tekokuollut runoilija ja lukijoilla rikkinäisellä kirjoituskoneella väärin ladottu runokokoelma...
Mutkikkaan synopsiksen kokonaisuudessaan voit lukea täältä.
Hurjan ja hervottoman juonen on punonut ruotsalaiskirjailija Tomas Arvidsson, jonka huijauksiin taipuvainen päähenkilö opintorehtori Jan Bertilsson jää tällä kertaa hiukan sivurooliin: tarinan "kuoleva" runoilija on hänen veljensä.
Arvidssonin valloittavista dekkareista on suomennettu teokset Herrojen kanssa varkaissa, Vanhan ystävyyden nimissä, Varas varkaalta ja Tohtorin viimeinen rikos. Suosittelen niitä lämpimästi!
Dubbelsvindlarna-tv-sarja perustuu dekkareihin Bakstöten (1977) ja Utanforskapet (1981), joita ei ole vielä käännetty suomeksi.
Sen lisäksi Arvidssonin nokkelia rikosjuonia on Ruotsissa filmattu minisarjoihin Dubbelstötarna ja Studierektorns sista strid. Oi kuinka hauska olisikaan nähdä niitä! Kannattaa panna vaikkapa FST:lle toivepostia.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!