yle.fi


Saariston lapset - mitä tekevät nykyisin?

Julkaistu: 08.04.2008 - Laivuri

Hei!
Olen ihastuksella katsellut maanantaisin Saariston lapset -sarjan uusintoja.
Mitä näille mukaville lapsille kuuluu nykyään? Onko joku jatkanut näyttemistä?

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Laivuri.
Saariston lapset (Vi på Saltkråkan) on alunperin vuodelta 1964 ja Suomessakin se esitettiin ensi kerran vuonna 1965. Vuonna 1968 sarjasta editoitiin hiukan tiiviimpi versio.
1960-luvulla aiheen ympäriltä tehtiin myös neljä pitkää elokuvaa, joista koottiin tv-sarja Så går det till på Saltkråkan vuonna 1977. Tuo sarja pyörii parhaillaan YLE TV2:lla maanantaisin.
Saariston lapset on kotimaassaan Ruotsissa todellinen kulttisarja, joka uusitaan miltei vuosittain. Sarjan lapsitähdet ovat lähes kansallisomaisuutta.
He saavat koko ajan haastattelupyyntöjä, ja ovat ymmärrettävistä syistä melko tympääntyneitä esiintymään julkisuudessa "lapsitähtinä" vielä viisikymmentä täytettyäänkin.
Stephen Lindholm (Pelle) on ollut jo parikymmentä vuotta toimittajana Kommunalarbetaren-lehdessä. Hän kertoo, että hänet tunnistetaan kaupungilla edelleen.
Lillemor Österlund (Teddy) on eläinlääkäri, Bitte Ulvskog (Freddy)tilintarkastaja, Urban Strand (Niklas) toimii markkinointipäällikkönä. Kristina Jämtmark (Pikku-Stina) jatkoi isänsä ammattia ensin kampaajana, sitten vastaanottovirkailijana.
Mutta ainakin kolme saariston lasta on jatkanut näyttelemistä!
Louisa Edlind (Malin) kävi kotitalouskoulun ja suoritti tutkinnon kulttuuriviestinnästä. Hän on näytellyt monissa farsseissa ja Astrid Lindgren -dramatisoinneissa ja 1990-luvulla jälleen useissa tv-sarjoissa, joista tunnetuin on Vänner och fiender vuodelta 1996. Nyttemmin politiikka on tosin houkutellut hänet pois televisiomaailmasta: hän on ollut ehdokkaana europarlamenttivaaleissa ja istuu tällä hetkellä Ruotsissa kansanedustajana.
Maria Johansson (Pampula) Ruotsin Teatterikorkeakoulusta vuonna 1981 ja hän on näytellyt useissa tv-sarjoissa ja elokuvissa 1980- ja 1990-luvuilla. Viimeksi hänet on nähty yhdessä jaksossa sarjassa Saaristolaislääkäri (Skärgårdsdoktorn), joka esitettiin YLEllä vuosina 1998-2000 ja uusittiin 2007.
Björn Söderbäck (Johan) jatkaa näyttelemistä, ohjaamista ja käsikirjoittamista Värmlandissa vapaassa teatteriseurueessa. Hänellä oli pieni rooli myös Susan Taslimin elokuvassa Maailman kirjat sekaisin (Hus i helvete, 2002), joka esitettiin vuonna 2007 YLE TV1:llä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!