yle.fi


Sarja, joka kertoi Vietnamin sotaan lähtevästä nuorukaiseta

Julkaistu: 19.02.2008 - Ulla

Hei,
minkä niminen oli sarja, joka kertoi Vietnamin sotaan lähtevästä miehestä, jonka tyttöystävä jäi kotiseudulle. Olisiko ollut Australiasta kertova sarja. Palattuaan kotiin heidän suhde ei ollutkaan enää ennallaan. Sarja esitettiin muistaakseni joskus 1980-luvulla.
Samoin kysyisin sarjan nimeä, joka kertoi siipiratasaluksella matkaa tekevästä pariskunnasta. En muista, minne olivat matkalla, mutta alus jäi vahvasti mieleen. Tämäkin sarja saattoi olla australialainen.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Ulla.
Voisitkohan muistella 10-osaista australialaissarjaa Vietnam (1987)? Siinä Goddardien perheen pojan Phillipin (Nicolas Eadie) lähtö Vietnamin sotaan tuntuu rikkovan koko perheen välit, sillä kaikilla on erilainen suhtautuminen Vietnamiin. Kun Phillip palaa sodan vieraannuttamana miehenä, sopeutuminen on vaikeaa. Erityisen hankala suhde on Vietnamin sotaa vastustavaan pikkusiskoon (Nicole Kidman palkitussa varhaisessa roolissa!). Perhe kuitenkin oppii kunnioittamaan toisiaan ja löytää uusia merkityksiä elämälle.
Australian osuutta Vietnamin sotaan ei ole käsitelty kovinkaan usein, ja Vietnam-sarja onkin edelleen kulttisarjan maineessa. En tosin ole aivan varma, tarkoitatko juuri tätä sarjaa.

Siipiratasaluksia esiintyy lähes kaikissa sarjoissa, jotka sijoittuvat 1800-1900-luvun taitteeseen, eriyisesti jos niissä matkataan Euroopasta eksoottiseen itään. 1980-luvun loppupuolelta tulee heti mieleen klassiset Intia-sarjat Kuningattaren jalokivi ja Kaukaiset paviljongit.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!