yle.fi


Sarjoja: Sam, Ross Poldark, Päivien kultainen ketju

Julkaistu: 06.03.2008 - Muistelija

Mieleen jääneitä englantilaisia sarjoja on vuosien varrella ollut paljon. Näistä ei ole vielä taidettu sinulta kysellä:
- Sam, jossa kerrottiin kaivoskaupungin pojan varttumisesta aikuisuuteen.
- Ross Poldark, historiallinen sarja, joka "imaisi" minut maailmaansa.
- Päivien kultainen ketju, koulumaailmaan sijoittuva sarja.

Kerrotko, milloin näitä esitettiin ja ketkä olivat pääosissa? Kiitos!

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Muistelija.
Sam (Sam) pyöri YLE TV1:llä kesällä 1974 ja sarjan toinen tuotantokausi YLE TV2:lla kevättalvella 1976. Ensimmäisissä jaksoissa Sam Wilsonia lapsena esitti Kevin Moreton, mutta sarjan tähti oli Samia aikuisena esittävä skottinäyttelijä Mark McManus, joka muistetaan myös 1990-luvulta rikossarjasta Taggart. Sam kertoo pienen kaivoskylän elämästä Yorkshiressa vuodesta 1936 vuoteen 1974. Sarjan käsikirjoitti John Finch, jonka kynästä syntyi myös tv-sarja Ashtonin perhe.
Palkittu ja rakastettu Sam oli Britanniassa niin suosittu, että se syrjäytti jopa Coronation Streetin katsotuimpien ohjelmien kärjestä.

16-osainen Ross Poldark - nuoren miehen tie (Poldark) tuli MTV:ltä keväällä 1981. Sarja alkaa siitä, kun Ross Poldark (Robin Ellis) palaa Yhdysvaltain sisällissodasta Cornwalliin Englantiin, eletään vuotta 1783. Arpisen ja nilkuttavan sankarin vastaanottaa rapistunut talo ja hyljätyt kuparikaivokset, ja morsiankin (Jill Townsend) on avioitumassa toisen kanssa. Ross saa kaivostoiminnan jälleen kannattamaan ja löytää rinnalleen hehkeän kaivosmiehen tyttären Delmezan (Angharad Rees).
Sarja oli erittäin suosittu maailmalla, mutta MTV näytti vain tuon ensimmäisen tuotantokauden - toinen 13-osainen tuotantokausi keskittyy enemmän seuraamaan Rossin ja hänen läheistensä vaikeita avioliittoja ja ihmissuhdekoukeroita.

Hieno 13-osainen brittisarja Päivien kultainen ketju (To Serve them All My Days, 1980) tuli YLE TV1:ltä vuosina 1982-83. Sarja kertoo maailmasotien välisestä ajasta Britanniassa. Sarjan päähenkilö on David Powlett-Jones (John Duttine), joka on ensimmäisessä maailmansodassa saanut vapautuksen armeijasta sotaneuroosin vuoksi. Hän työskentelee historianopettajana, ja hänen kauttaan seurataan brittiläisen yhteiskunnan asenteiden ja arvojen muutoksia 1910-luvun lopulta 1930-luvun loppuun, sodasta sotaan.
Muissa rooleissa sarjassa nähdään Neil Stacy opettaja Carterina, joka vastustaa Davidin pasifistista historianopetusta; Davidille myötämielistä rehtoria esittää Frank Middlemass; Davidin ensimmäistä ja toista vaimoa näyttelevät Belinda Lang ja Susan Jameson.
Tämäkin sarja on ollut hyvin suosittu, kuten myös R.F. Delderfieldin romaani, johon sarja perustuu.

Olsipa upeaa nähdä kaikki nämä sarjat uudelleen! Onneksi ne on julkaistu Britanniassa myös dvd-muodossa. Täydelliset näyttelijäluettelot löydät internetistä noiden sarjojen alkuperäisnimillä.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!