yle.fi


Seitsemännen tien salaisuus ja Kristallikivien salaisuus

Julkaistu: 02.12.2007 - Rakke

Arvoisa Rouva Ruutu!
Mahtaisiko viimeinkin löytyä vastaus minua monia vuosia vaivanneeseen kysymykseen: mitkä ovat nämä televisiosarjat? Esitettiin TV2:ssa keväällä 1983 muistaakseni keskiviikkoisin noin kuuden aikoihin peräkkäin; toinen saattoi olla nimeltään 'seitsemän tien arvoitus' ja toinen 'seitsemän jalokiven arvoitus'. Tässä jälkimmäisessä sarjassa kolme miestä matkasivat aikakoneella ja päästäkseen seuraavaan etappiin heidän piti löytää aina uusi timantti, joka pantiin oikeaan koloon aikakoneen ohjauspöydässä. Katsoin näitä sarjoja poikasena hartaasti ja suureksi harmikseni muutimme juuri, kun kaksi viimeistä osaa oli esittämättä - eikä uudessa talossamme vielä tuolloin näkynyt TV2.

Rouva Ruutu vastaa:

Hei Rakke! Vuosien vaivasi on ohi!
Hollantilaissarja Seitsemännen tien salaisuus (De Zevensprong, 1982) on jäänyt monille mieleen, sillä se oli hurjan jännittävä. Se perustuu Tonke Dragtin nuortenkirjaan ja sarjan on ohjannut Karst van der Meulen.
Se "Seitsemän jalokiven arvoitus" on norjalaissarja Kristallikivien salaisuus eli Brøderne Dal og spekralsteinene vuodelta 1982. Meillä molemmat sarjat nähtiin vuonna 1983.
Seitsemännen tien salaisuudessa oli hiukan harrypottermainen koululaitos, jonka opettaja alkoi penkoa läheisen kartanolinnan outoa menneisyyttä ja pahan kreivin tekosia.
Kristallikivien salaisuudessa Dalin veljekset (Brumund, Roms ja Gaus) rakensivat omituisen masiinan avaruusolennon ohjeiden mukaan, ja joutuivatkin melkoiseen aikakonekieputukseen kristallikiviä etsiessään.
Näistä Dal-sarjoista kyseltiin tuossa jo aikaisemminkin, joten toistan vastaukseni:
Kristallikivien salaisuutta edelsi Dalin veljesten seikkailu Professori Drövelin jäljillä eli Brødrene Dal og professor Drøvels hemmelighet (1979). Lisää Dal-sarjoja on Norjassa tehty vuosina 1994 ja 2005. Kaikki Dal-veljeksistä kertovat sarjat on käsikirjoittanut parivaljakko Trond Kirkvaag ja Knut Lystad.


Rouva Ruudun musiikinhistoria

Sarja uusitaan 06.11.2011 alkaen!